Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нападнатата журналистка на "Новая газета" е с мозъчна травма и множество фрактури


Журналистката от в. "Новая газета" Елена Милашина показва натъртения си гръб, след като е получила медицинска помощ в Москва на 5 юли. По нейни думи около 10-15 нападатели са я пребили с пластмасови тръби.
Журналистката от в. "Новая газета" Елена Милашина показва натъртения си гръб, след като е получила медицинска помощ в Москва на 5 юли. По нейни думи около 10-15 нападатели са я пребили с пластмасови тръби.

Журналистката Елена Милашина, която беше жестоко пребита в Чечня във вторник заедно с адвоката си Александър Немов, е получила мозъчна травма, синини и до 14 фрактури на ръцете при побоя, съобщи "Новая газета" в сряда, след като Милашина е била прегледана в московска клиника.

45-годишната журналистка отразява нарушенията на правата в Чечня за водещия руски независим вестник "Новая газета". Официалните разследвания на такива нарушения там са много редки. Милашина и Немов бяха на работно посещение в страната, когато се случи нападението.

Руските следователи са започнали наказателно разследване на нападението.

Милашина е в съзнание и е в стабилно състояние, съобщи "Новая газета" Европа, като се позова на лекари. Не се съобщава за състоянието на Немов, който е бил намушкан с нож в крака.

Вестникът публикува снимки на Милашина, на които се виждат превързани и двете ѝ ръце. Нападателите също така са обръснали главата ѝ и са заляли лицето и главата ѝ със зелен антисептик.

Елена Милашина след получаването на медицинска помощ в Москва на 5 юли
Елена Милашина след получаването на медицинска помощ в Москва на 5 юли

Милашина казва, че нападателите са взели оборудването ѝ, но не са докоснали парите и други ценности, които тя и Немов са имали със себе си, заради което е убедена, че нападението е пряко свързано с професионалната им работа в Чечня.

Във видеоклип, публикуван от правозащитна организация, тя казва, че е чула нападателите да казват на Немов, че защитава твърде много хора в страната.

В изявление на Следствения комитет се казва, че той е започнал наказателно разследване за умишлено нанасяне на "средна" телесна повреда и "лека" телесна повреда.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че следователите извършват своята работа и че ще е необходимо време, за да се проведе пълно разследване.

Милашина и Немов са пътували до Чечня, за да присъстват на произнасянето на присъдата на Зарема Мусаева, затворената майка на трима избягали от страната чеченски опозиционни активисти - Ибрахим, Абубакар и Байсангур Янгълбаев, които са избягали от страната, позовавайки се на тормоз от страна на чеченските власти заради онлайн критиките им към подкрепяния от Кремъл местен лидер Рамзан Кадиров.

Кадиров, други чеченски официални лица, както и член на руската Дума публично се заклеха да убият всички членове на семейство Янгулбаеви, наричайки ги "терористи".

Часове след нападението Мусаева е призната за виновна в измама и нападение над служител на реда и е осъдена на 5 години и половина затвор в наказателна колония. Критиците нарекоха обвиненията срещу нея политически мотивирани.

Международни медийни защитници, правозащитни групи и редакторът на "Новая газета" изразиха загриженост за Милашина. "Милашина е в болница в Москва. Състоянието й, честно казано, е тежко. Наистина е била жестоко пребита", казва пред АФП Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета".

Във видеото журналистката казва, че около 10-15 нападатели са я пребили с пластмасови тръби. Тя каза, че властите редовно използват такива тръби, за да нападат задържани в Чечня, и че е писала за тази практика и преди. "Това е мощно оръжие", казва тя във видеото. "Наистина боли".

От 2000 г. насам шестима от журналистите и сътрудниците на "Новая газета" са били убити.

Муратов, съносител на Нобеловата награда за мир за 2021 г., преустанови дейността на вестника през март 2022 г., след като получи предупреждения от държавния регулатор в областта на комуникациите Роскомнадзор относно отразяването на непровокираното нахлуване на Русия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG