Връзки за достъпност

Извънредни новини

След критики. Столичната община премахва златната арка от площад "Александър Невски"


Мъж се снима пред декорацията на площад "Александър Невски" в София в петък.
Мъж се снима пред декорацията на площад "Александър Невски" в София в петък.

Столичната община ще премахне златната арка, която беше поставена само преди седмица на площад "Св. Александър Невски" в София като част от коледната украса на града. Това съобщиха от пресцентъра на Общината в петък. Освен това Общината ще организира и публична дискусия с цел да бъде създаден "модел за намеса в градското пространство".

Решението идва след критични коментари в социалните мрежи. Там множество потребители определиха инсталацията като кичозна.

Тя беше поставена на 1 декември, когато кметът Васил Терзиев запали и коледните светлини на площада. Първоначално под златната арка имаше и червен килим, който обаче в петък вече липсваше.

Пред Свободна Европа от пресцентъра на Столичната община обясниха решението за премахването на временната арка с реакцията на граждани. "Вероятно не се приема", казаха оттам.

Декорацията на площад "Александър Невски" в София
Декорацията на площад "Александър Невски" в София

От Общината посочиха още, че идейният проект е бил одобрен от Дирекция "Култура", като това е станало "през последните дни", тоест след стъпването в длъжност на новия кмет Васил Терзиев.

Зоната около храм-паметника "Александър Невски" стана пешеходна в средата на ноември, като обособяването ѝ беше едно от първите действия на Терзиев като кмет. До този момента през пространството преминаваха автомобили и то се използваше като платен паркинг и служебен паркинг на общината и Народното събрание.

В съобщението си до медиите от Общината казаха, че първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм "Св. Александър Невски". Тя е част и от коледно-новогодишната кампания на града с мото "Светлината в нас".

От общината не посочиха колко са били разходите конкретно по поставянето на златната арка, но казаха, че общата стойност на цялостната организация за старта на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление и декорация.

Декорацията на площад "Александър Невски" в София
Декорацията на площад "Александър Невски" в София

Дизайнът на декорацията е дело на фондация "Колективът", креативния директор Владимир Герасимов и сценографите Ева Вентова и Заря Врабчева. Свободна Европа потърси за коментар по телефона и по имейл фондация "Колективът", но не получихме отговор.

"През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти", съобщиха още от Общината в петък.

Декорацията на площад "Александър Невски" в София
Декорацията на площад "Александър Невски" в София

Площадът пред храма "Св. Александър Невски" стана пешеходен в средата на ноември. След новите промени автомобилите вече няма да имат право да влизат в зоната между ул. „Оборище“ от ул. „Г. С. Раковски“ до площад "Св. Александър Невски" пред паметника на Незнайния войн и храма "Св. София".

Въведе се и нова организация на движението в пространството, заключено между бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Московска“ и ул. „Г. С. Раковски“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG