България единствена от ЕС е сред 20-те най-замърсяващи със серен диоксид страни в света

България заема 19-о място сред 20-те най-големи замърсители със серен диоксид в света, гласи доклад на „Грийнпийс“. Страната ни е единствената представителка на ЕС в класацията, а изхвърляните в атмосферата 350 000 тона идват от въглищни електроцентрали.

В доклада са проследени „най-горещите“ точки на света, в които се изхвърля серен диоксид, което за пръв път е направено с помощта на спътникови снимки, предоставени от НАСА. Новата методология и технологичните иновации са позволили на „Грийнпийс“ да представи много по-точни резултати в изследването си.

В доклада за България се подчертава, че през 2017 г. ЕС е приел строги правила за емисиите, отделяни при работата на въглищните централи, но страната ни се противопоставя на нормите и позволява ТЕЦ-овете у нас да работят в нарушение на разпоредбите, вместо да предприеме стъпки по затварянето им.

В списъка с общо 423 „горещи точки“ по света са включени 3 български локации. На 33-о място е комплексът „Марица Изток“, в който се намира и „Брикел“, като централите там са изхвърлили общо 205 000 тона серен диоксид, което се равнява на близо две трети от общия дял на българските емисии.

На 98-о място попада ТЕЦ „Бобов дол“, който подобно на „Брикел“, е собственост на Христо Ковачки. Тази централа е отделила около 85 000 тона от вредния газ в атмосферата.

Регионът на Варна също попада в класацията, като в него са отбелязани ТЕЦ „Варна“, собственост на Ахмед Доган, както и местните химически заводи. През 2015 г. електроцентралата спря да работи, защото превишаваше разрешените норми на замърсяване, а държавата спря финансирането й от т.нар. студен резерв. По-късно тя бе продадена на фирма, контролирана от почетния лидер на ДПС, а след като бе обявено, че блоковете й са били газифицирани, ТЕЦ „Варна“ стана един от най-облагодетелстваните от студения резерв обекти в България.

Лидер по замърсявания със серен диоксид става Индия, следвана от Русия и доскорошния водач в класацията Китай. Според данните от изследването на „Грийнпийс“ най-замърсеното място в света е Норилск в северната част на Сибир. В доклада се отбелязва, че въпреки че остават сред най-големите замърсители в световен мащаб, САЩ и Китай са успели да намалят нивата на емисиите си, защото са преминали към по-голямо използване на чисти енергийни източници.