Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за председател на ЕЦБ

Кристин Лагард беше поканена да присъства на дебата, но не се появи в залата

Бившият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард получи подкрепата на Европейския парламент за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ). 394 евродепутати подкрепиха кандидатурата ѝ при тайно гласуване, а 206 бяха против.

За да бъде окончателно избрана, Лагард трябва да бъде подкрепена и от Европейския съвет, но държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС вече изразиха подкрепа за кандидатурата ѝ.

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 г. от лидерите на страните в ЕС за наследник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Номинацията ѝ беше част от споразумението за разпределение на петте най-важни поста в ЕС между християндемократите, социалитите и либералите. Тя ще бъде първата жена, ръководител на институцията, която координира монетарната политика на еврозоната. Мандатът ѝ ще бъде осем години.

Лагард беше избрана за директор на МВФ през 2011 г. и напусна поста през юли 2019 г. след като беше номинирана за председател на ЕЦБ. Като ръководител на организацията Лагард земаше твърди позиции спрямо Гърция, която изпадна в тежка дългова криза и получи спасителен заем от т. нар. тройка кредитори – ЕЦБ, МВФ и ЕК. Лагард настояваше правителството да изпълни ангажиментите за реформи, които пое, за да получи заема.

Като ръководител на МВФ, Лагард се утвърди като умел преговарящ, но опитът ѝ в областта на монетарната политика не е голям. „Кристин Лагард е в позиция да наблегне на важността на други икономически политики, не само монетарната политика“, каза по този повод Лудек Нидермайер (ЕНП/Чехия) по време на дебата преди гласуването, който се проведе в полупразна зала. Лагард беше подкрепена от по-големите парламентарни групи в Еврпоейския парламент.

Преди да бъде избрана за дирекор на МВФ тя заемаше министерски постове във френски правителства на десницата - министър на външната търговия, министър на земеделието и риболова (2007), министър на икономиката, финансите и промишлеността.

След като оглави МВФ, Лагард беше разследвана от френските власти за ролята й в афера, свързана с близкия до френския президент Никола Саркози бизнесмен Бернар Тапи. Според обвинението по времето, когато е била министър на икономиката и финансите, Лагард е превишила правомощията си при уреждането на съдебен спор между Тапи и държавния Консорциум за реализация. През 2013 г. раследването срещу нея беше прекратено и тя остана само свидетел по делото.