ЕС и Обединеното кралство постигнаха сделка за Брекзит

Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер се поздравяват в Брюксел с постигането на новата сделка за Брекзит

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания постигнаха нова сделка за Брекзит, съобщиха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британският премиер Борис Джонсън.

"Постигнахме честно и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство, което е доказателство за нашата решимост за намиране на решения", заяви Юнкер в Туитър. По-късно той добави, че е доволен от сделката, но тъжен от Брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън обяви споразумението за "страхотна нова сделка, която ни връща контрола" и заяви, че то ще позволи на Лондон да се върне към "други приоритети като цената на живота, здравната каса, борбата с престъпността и околната среда".

Сделката, постигната в четвъртък предвижда нов ред за управление на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Няма промени в останалите части на споразумението за напускането на Обединеното кралство, засягащи правата на гражданите и финансовите отношения между ЕС и Лондон.

След маратон от преговори, започнал в началото на седмицата, британското правителство и Европейската комисия, която преговаря от името на ЕС, се разбраха твърдата граница между двете части на ирландския остров да бъде избегната. Окончателното договаряне на условията за това е станало по време на телефонен разговор между Юнкер и Джонсън в четвъртък сутринта.

Какво предвижда новата сделка?

Така Северна Ирландия временно ще се придържа към стандартите на ЕС за стоките, оставайки част от британското митническо пространство. Ако стоките, внасяни от трети страни в Северна Ирландия няма да подлежат на реекспорт, те ще се облагат с британски мита, а за тези, които могат да бъдат изнесени за Ирландия или друга страна от ЕС - с европейски. Разделянето на стоките ще се базира на критерии, оценяващи риска за внос на европейския пазар, съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Постигнато е и спорзумение за облагане с ДДС, като на някои от стоките ще се начисляват британски тарифи, на други - европейски. Четири години след влизането в сила на споразумението парламентът на Северна Ирландия ще може да реши с обикновено мнозинство дали да го продължи или прекрати.

Мишел Барние

Договарянето на нови условия идва, след като британският парламент три пъти отхвърли предпазния механизъм за Ирландия, съгласуван между Брюксел и правителството на Тереза Мей, което доведе до нейната оставка.

Излизането на Обединеното кралство със сделка ще позволи това да се случи с 14-месечен преходен период, през който европейското законодателство ще продължи да действа на територията на Обединеното кралство.Така ще се намали финансовата цена на раздялата, тъй като бизнесът и гражданите ще могат да се адаптират към новите отношения. Преходният период може да бъде удължаван два пъти за по една година при взаимно съгласие между Лондон и Брюксел.

"Споразумението представлява солидна основа за постигане на бъдещо търговско споразумение, без мита и квоти", обяви Барние в четвъртък.

Предстои европейските лидери да потвърдят новите договорености на срещата си в Брюксел в петък преди британският парламент да ги подложи на гласуване на свое извънредно заседание в събота. Следващата седмица Европейският парламент също трябва да ратифицира споразумението за напускането на Великобритания, преди то да влезе в сила.

Ако трите гласувания преминат успешно, Обединеното кралство ще престане да бъде част от Европейския съюз в полунощ средно европейско време на 31 октомври.