Смазаният студентски протест, който прерасна в Нежна революция

През януари 1989 г. някои хора вече събират кураж да протестират. Тази снимка показва как полицаи задържат демонстранти, които отбелязват 20 години от самозапалването на студента Ян Палах - акт на протест срещу нахлуването на войските на Варшавския договор през 1968 г.

Лятото на 1989 г. - полицаи преследват протестиращи по повод годишнината от нахлуването на войските на СССР на 21 август 1968 г.

Демонстранти на Вацлавския площад в Прага показват знака на победата и протестират за свобода и демокрация. Датата е 28 октомври 1989 г. - годишнина от основаването на Чехословакия през 1918 г.

Повратната точка идва на 17 ноември 1989 г., който тогава се отбелязва като Международен студентски празник - 50 години по-рано нацистки войски убиват студент. Това е най-големият протест в последните 20 години. Хиляди студенти преминават мирно през центъра на Прага и стигат до булевард "Народни", където ги пресреща полицейски кордон. 

Студенти палят свещи пред полицейския кордон. Въпреки че протестът е мирен и студентите скандират "Ние сме с голи ръце", силите за сигурност препречват всички изходи и атакуват демонстрантите. 

Стотици са ранени. На тази снимка жена подава цвете на полицаите, които спират студентите на булевард "Народни" в Прага.

Специалните части блокират близкия мост, за да попречат на демонстрантите да достигнат до Пражкия замък, резиденция на президента на Чехословакия. Снимката е от 19 ноември 1989 г. Протестите стават все по-масови след употребата на сила два дни по-рано. 

На 19 ноември протестиращите застават на колене пред полицаите . Властите отново отговарят със сила. 

Мъж с детето си носи знамето на Чехословакия. Пред него са специалните части. Снимката е от 19 ноември 1989 г.

Протестиращи развяват знамето на Чехословакия пред Националната филмова академия в подкрепа на обявилите стачка студенти и актьори. 

На 21 ноември, петият пореден ден на протести, множеството вече наброява 200 хиляди души. Този кадър е от Вацлавския площад.

Хората палят свещи пред полицаите, които не им позволяват да преминат по моста. Снимката е от 21 ноември 1989 г.

Дисидентът драматург Вацлав Хавел, бивш политически затворник, се обръща към протестиращите от балкон над Вацлавския площад. Снимката е от 24 ноември 1989 г. Хората на улицата вече са 300 хиляди. 

Вече е необходимо ново място за протестите, защото централните части на Прага отесняват. Половин милион души се събират на 26 ноември 1989 г. в парка Летна, за да чуят речта на Вацлав Хавел. 

Бюст на Сталин с надпис "Нищо не е вечно". Мястото е Вацлавския площад, датата е 27 ноември 1989 г. - първи ден от общата стачка. 

Лидерите на опозиционната група Граждански форум се събират в един от театрите в Прага. Вацлав Хавел е вторият седнал отдясно. 

По време на един от протестите на Вацлавския площад на 19 декември 1989 г. е издигнат лозунг "Хавел в Замъка", в подкрепа на идеята Вацлав Хавел да стане президент. Дори и след като комунистите се съгласяват на свободни избори, демонстрациите продължават. 

Вацлав Хавел и съпругата му Олга поздравяват хората от Пражкия замък, след като Хавел е избран за президент на Чехословакия от Федералното събрание на 29 декември 1989 г.

На 31 декември 1989 г. хората празнуват настъпването на новата година, избирането на ново правителство и започващата нова ера.