Въздухът в София ще е замърсен над нормата и в понеделник

Турист снима храм-паметника Св. "Александър Невски" в ден на силно замърсяване на въздуха в столицата. Снимката е архивна.

Концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха в София ще бъде близо два пъти над нормата в понеделник, сочат прогнозните данни на общината, публикувани на сайта air.sofia.bg. Най-големите нива на замърсяване се отчитат през нощта, предупреди в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Новината идва след няколко дни на замърсяване на въздуха в столицата. В неделя то беше тройно над нормата според четири от петте градски станции в София. Високи нива бяха измерени в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Младост".

Столичната община проверява строителни и търговски обекти, както и други места за нерегламентирано горене на отпадъци на открито. В последните дни са извършени над 60 проверки, твърдят от общината.

Гражданите, които се отопляват с дърва и въглища, се призовават да използват друг начин на отопление, ако имат възможност.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление с дърва и въглища. В дни с мъгла фините прахови частици се задържат в приземния слой и трудно се разсейва поради котловинния характер на София.