Борислава Христова, която чупи рекорди и мечтае за най-високото ниво в баскетбола

Борислава Христова

През последните години ръководителите в българския спорт силно се привързаха към една фраза: „Имаме големи таланти“. Тя се среща често в изказванията им, само че след нея, много често, идва и неизбежното „но“. Така първата част от изречението спира да носи своята стойност и се използва по-скоро като оправдание за липсата на постижения и резултати.

В някои случаи големи федерации не изпращат на финални турнири водещи национални отбори, за формациите няма доктор, а ученическите и университетски първенства са по-зле организирани от някои аматьорски лиги. Постоянни обаче са исканията за допълнителни средства.

В същото време все повече момчета и момичета се възползват от възможностите да излязат в чужбина, за да опитат късмета си в чужди отбори или чрез спортни стипендии да заиграят в университетски и колежански първенства в САЩ, където да получат и първокласно образование.

Тя е родена 12 юли 1996 г. и вече стана част от идеалния отбор на конференцията, в която се състезава, номинирана е за най-престижната награда за поста си и сред най-добрите 30 реализатори в страната за изминалата година. Само преди няколко дни тя подобри и рекорда за най-много отбелязани точки в 130-годишната история на един от престижните университети в САЩ.

Тя не е от Словения, Гърция или Испания и не е раждана в САЩ.

Тя е Борислава от Варна, която от малка лети по баскетболното игрище.

За петте сезона, в които защитава цветовете на „Уошингтън Кугърс“ на университета „Уошингтън стейт“, българката е реализирала 1986 точки. Така тя подобрява рекорда на учебното си заведение от периода 1977-1982 г. В мача, в който тя счупи рекорда, Борислава отеляза 26 точки и така за 45-и път в колежанската си кариера тя премина границата от 20 или повече точки. „Кугърс“ са част от елитната PCA 12 конференция заедно с университетите Аризона, Станфорд и UCLA.

„Това означава много за мен. Огромна чест и признание е да бъда част от историята на лигата и на този отбор. Дължа го на всеки треньор, с който съм работила през тези пет години в САЩ, на всеки човек, пресякъл пътя ми тук, както и на всяка своя съотборничка през всичките тези години“, каза тя след края на срещата, в която достигна до постижението.

Според няколко анализи българката има шанс да достигне до Женската национална баскетболна асоциация, а няколко сайта, които от сега подготвят симулирани ситуации на драфта за най-силната женска лига в света, смятат, че тя със сигурност ще бъде избрана от някои от отборите.

Борислава попадна в списъка с номинираните момичета за наградата „Черил Милър“ за най-добър състезател на позицията леко крило в колежанското първенство на САЩ. Повечето от звездите в мъжката и женската версия на НБА са носители на подобни отличия от годините, предхождащи професионалните им кариери.

В отбора си Борислава има възможността да играе под ръководството на една от великите баскетболни състезателки на САЩ, олимпийската и световна шампионка, част от баскетболната зала на славата – Камил Етридж.

През 2018 г., когато Етридж поема „Уошингтън стейт“ тя преживява труден период заради раздялата с предходния си отбор. Тогава, по идея на Борислава, момичетата от отбора изпращат на бъдещия си треньор имейл, с който искат да я приветстват и да и помогнат по-бързо да се адаптира към новия си дом.

„Те ми помогнаха да се осъзная, да видя перспективата пред мен. Казаха ми „тренер, когато затвориш една врата, друга се отваря и идват нови възможности, нови приключения и се създават нови отношения“, казва Етридж.

„Знам, че е трудно да напуснеш място, с което си свикнал. Затова почувствах, че трябва да ѝ изпратим един мейл. С него можехме да покажем, че я подкрепяме и че ѝ се доверяваме да ни води към големи постижения през сезона“, казва Габриела.

Борислава Христова и треньорът Ками Етридж

През този сезон момичето от Варна има амбицията да помогне на „Уошингтън стейт“ да се върне на най-високото ниво в колежанската лига - нещо което университетът не е постигал от 1991 г. Тя избира да помогне на отбора, оставайки още 1 година, вместо моментално да опита късмета си при професионалистките.

„Мисля, че можем да изградим нещо специално през този сезон и искам да съм част от него. Искам да оставя нещо след себе си, когато си тръгна и сега е последният ми шанс за това“, казва тя в интервю за сайта на университета.

Борислава е част от девическите национални отбори на България. През годините тя се превръща в най-полезен играч и водещ реализатор на няколко европейски първенства за възрастта си. Започва кариерата си в школата на „Черно море“ Варна, а по-късно играе за университет в Турция и за бургаския "Нефтохимик".

В момента тя иска да играе в Европа, за да вдигне нивото си. За нея това е подготовка за осъществяването на голямата мечта и предизвикателство – да стане част от Женската национална баскетболна асоциация.

В Борислава обаче няма заблуда, че пътят към постигането на мечтите е осеян с много труд.

„Всяка сутрин в пет часа съм станала, отивам в залата и започвам да тренирам индивидуално. Учиш се от живота, че ако искаш да постигнеш нещо, трябва да работиш упорито и усърдно".