Левон Манукян, който ще накара геймърите да слушат симфонична музика

Левон Манукян

Някои смятат, че е твърде комерсиален. Други твърдят, че именно с тази си комерсиалност той заразява различни хора, някои от които изобщо не са стъпвали в концертна зала, а самото симфонично звучене може само да увлече публиката и тя да потърси изкуството. Той самият казва, че популярната музика може и да не е високо изкуство, но трябва да се прави от високи професионалисти.

Казва се Левон Манукян и е диригентът, който в четвъртък (16.01) заедно с Плевенската филхармония ще представи геймърска музика.

„Този проект е нормално стечение на обстоятелствата, защото винаги съм търсил форми, с които да привличам публиката в концертната зала“, казва диригентът. И дава примери за концерти с рок, метъл, дори рап звучене. „Някои се получават страхотно, някои предизвикват скандали“, допълва с усмивка. „Правил съм подобни проекти с детска музика от анимационни филми и естрадна музика – жанровете могат да бъдат разнообразни“, разяснява Манукян.

Затова му се вижда съвсем логично симфоничен оркестър да изпълнява саундтрак към видео игри. „И ако за детската музика, естрадата или рока можем по-скоро да определим вида на публиката – в този случай не мога да я предвидя. Има култови игри от преди повече от 20 години, има и хитови игри сега. Затова възрастта на аудиторията може да бъде всякаква – от 10-годишни до поколението на 40-45-годишните, които са израснали с „Тетрис“, обяснява диригентът.

Концертът на Плевенската филхармония е обявен като „мултимедийно симфонично изживяване“. Ударните пък ще бъдат поети от Даниел Желев.

В рамките на час и половина ще прозвучи прочитът на Манукян на хитови игри като: Tetris, Super Mario, World of Warcraft, Star Wars, Zelda и други.

„Има една особеност – тази музика в голямата си част е композирана и впоследствие изпълнявана на компютър. Затова е много трудна за живи музиканти. Смятам, че Плевенската филхармония е един от оркестрите, който може да се справи брилянтно с тази задача“, разказва Манукян.

По думите му „този саундтрак е по-труден от филмовия. Защото това е ситуационна музика – само си представете в 3 минути какво наситено действие може да има в една видео игра, каква смяна на настроенията носи и как това се изпълнява от музикант, а не с компютърна програма“, допълва той.

Премиерата на „мултимедийното симфонично изживяване“ ще бъде в читалище „Съгласие“ в Плевен. А на въпрос разпродадени ли са билетите Манукян обяснява: „Продават се и в момента. След довечера, когато запишем и разпространим клипове, тогава хората ще се запалят“. Диригентът твърди че ще започне обиколка на големите градове в България с новия си проект от месец април.

Левон Манукян е роден през 1981 година. Завършва Музикалното училище в Бургас със специалност “пиано”, Английски кралски колеж и Английска кралска академия – Лондон, както и НМА „П. Владигеров” – София със специалност “оперно-симфонично дирижиране”.

През годините работи с Плевенска филхармония, Държавна опера – Бургас, Държавна опера – Пловдив, Оркестърът на БНР, Държавна Филхармония– Шумен и други. В България има проекти с различни изпълнители – от гласовете на естрадните певци, през Руслан Мъйнов до Люси Дяковска и Милица Гладнишка. От 2011 г. е диригент на ежегодния фестивал “Sounds of the ages” с оркестъра и хора на Държавна опера – Пловдив и световноизвестни солисти като Таря Турунен, Майк Терана, Fish (от групата “Merillion”).

* В първоначално публикувания текст погрешно е посочено, че това е първият в България концерт с оркестрова музика от видео игри.