Едмонд Назарян, който тръгна по стъпките на баща си и стана шампион от първия опит

Титлата в Рим беше трета за Едмонд Назарян, но първа при мъжете

Той е син на двукратния олимпийски шампион по борба Армен Назарян, по чийто стъпки върви от дете. Едмонд Назарян е на 18 години и във вторник в Рим стана европейски шампион в категория до 55 кг в дебюта си в мъжката борба.

"Много ще се радвам, ако Едмонд ме надмине. Пожелавам му два пъти повече титли, защото ми е син. Радвам се, че той има воля, каквато повечето хора нямат. Той трябва да продължи да се бори, за да стане световен и олимпийски шампион. Преди тези срещи, разбира се, имах притеснения – все пак той е на 18 години. Включихме го в състава на майтап, а той стана шампион", сподели пред БНР Армен Назарян, който е и треньор на националния ни отбор.

Синът му победи във финала в италианската столица шампиона от Букурещ 2019 Виталий Кабалоев с категоричния резултат 7:3. На старта на първенството Едмонд Назарян надделя за по-малко от минута над Сноре Лунд от Норвегия с технически туш (8:0), а след това отстрани и италианеца Джовани Френи – отново с технически туш (14:2) за едва 97 секунди.

На полуфинала българинът се изправи срещу световния и европейски шампион от 2018 г. Елданиз Азизли от Азербайджан. Срещата започна с предимство за азера, който водеше с 5:0 точки, но впоследствие Назарян изравни до 5:5 и накрая дори успя да тушира противника си.

"Вярвах, че ще победя руснака на финала, макар че той е по-голям от мен и по-опитен. Борих се със сърце до край. Дойдох тук, за да стана шампион", заяви след финала във вторник Едмонд, цитиран в официалния сайт на Българската федерация по борба.

Досега в кариерата си синът на Армен Назарян два пъти беше ставал европейски шампион за кадети и имаше сребърен и бронзов медал от Световното първенство за кадети. През 2018 г. Едмонд Назарян спечели третото място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Наред с това той е неколкократен републикански шампион на България.

"Много обичам да ставам шампион. Това е в кръвта ми. Предаде ми го баща ми", бяха първите думи на 18-годишния Едмонд пред БНР след победата в европейския финал при дебюта му в мъжката борба в Рим.