Военната църква със Сталин до Христос. Поглед отвътре

Църквата, снимана от въздуха. Казва се Храм на Възнесение Христово и е замислена като катедрала на Въоръжените сили на Руската федерация. Трябва да е готова за 9 май, когато Русия ще отбележи 75 години от победата над нацистка Германия.

Теренът, върху който е изградена катедралата, се казва Парк "Патриот". Намира се в Одинцовски район на Московска област, на около 60 км от столицата.

Реплика на катастрофирал самолет на Луфтвафе е поставена близо до главния вход на катедралата. В момента се работи върху пластична възстановка на сцена от битката за Москва, водена през 1941 г.

Възстановката включва макети на нацистки танкове и на минно поле.

Интериорът на катедралата има всички елементи, внушаващи блясък и тържественост. Повечето от тези снимки бяха разпространени от руското Министерство на отбраната в края на април.
 

Кръщелният купел на катедралата. Властите твърдят, че храмът е изграден изцяло от дарения, но има журналистически публикации, според които близо 40 милиона долара са били отпуснати от бюджета на Кремъл.

27 април 2020 г. Работник се опитва да отвори двете тежки крила на основния вход в катедралата.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу (вдясно) посещава строежа на 22 април 2020 г. В декоративните елементи над свода на арката са вплетени две дати. Те бележат началото и края на един период, който руснаците наричат Велика отечествена война, започнала с нападението на нацистка Германия над СССР през 1941 г. и завършила с разгрома на Германия в Европа през 1945 г.

Исус Христос гледа надолу към миряните от основния купол. В декорацията на храма съжителстват религиозните и военните символи. Диаметърът на основния купол е над 19 метра.

Интериорът на църквата точно под основния купол. В десния горен ъгъл има емблема от цветно стъкло, на която е изобразен малък комунистически символ на кръстосаните сърп и чук.

Близък план на емблемата. Надписът гласи: "За лична храброст".

Една от многобройните мозайки в катедралата изобразява Дева Мария с малкия Исус на ръце. На 24 април онлайн медията MBK публикува собствени снимки от недовършения интериор. На тях се виждат други мозайки, изобразяващи президента Владимир Путин, сцени от завземането на Кримския полуостров от Украйна през 2014, както и диктатора Йосиф Сталин, управлявал по време на Втората световна война.

Една от снимките на MBK показва все още недовършената мозайка, на която се виждат Путин, министърът на отбраната Сергей Шойгу и други действащи в момента руски политици.

Друга мозайка изобразява плакат на Сталин в горния десен ъгъл. Говорител на катедралата по-късно потвърди автентичността на снимките, на които е изобразен съветският диктатор, отговорен за смъртта на милиони съветски граждани и за разрушаването на стотици църкви и манастири. Пред държавните медии говорителят каза: "Не на всеки му харесва [изображението на Сталин], много от нашите близки са били несправедливо репресирани [по време на неговото управление], включително и аз имам такива. Но не можем да извадим тази страница от историята".

Някои от камбаните са вече поставени в камбанариите. В центъра на снимката е основната от тях, която тежи около 10 тона.

Части от интериора напомнят на станции на московското метро, построено по времето на Сталин.

Строители все още работят по екстериора на катедралата. Основната част от сградата е с височина 95 метра, което я превръща в трета по височина православна църква в Русия.

Първият камък от градежа на църквата. На табелката е написано: "В името на Отца и Сина и Светия Дух тази основна светиня на въоръжените сили на Руската федерация беше започната заложена в чест на възкресението на Христос от Патриарха на Москва и цяла Русия". Кирил, В.В. Путин, президент на Руската федерация, и С. К. Шойгу, министър на отбраната. 19 септември 2018 г."