Байдън предложи 6 трилиона бюджет с фокус върху социални програми, образование и климатичните промени

Президентът на САЩ Джо Байдън залага на сериозно увеличение в бюджетните харчове

Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати на Конгреса първото си предложение за бюджет, след като встъпи в длъжност през февруари, предадоха световните агенции. Фокус на увеличените държавни харчовете са социалните програми, образованието, инфраструктурата и борбата с климатичните промени.

800 млрд. долара в бюджета са заложени в програмите за борба с климатичните промени, а част от тях са свързани с инвестиции в чиста енергия. 2.3 трилиона отиват за увеличаване на заетостта, 1.8 трилиона за подпомагане на семейства и 1.5 трилиона за Пентагона и други правителствени организации. Значително са завишени и средствата за киберсигурността.

Бюджетът предвижда увеличение на разходите на федерално ниво с близо 50% в сравнение с харчовете преди пандемията. От Белия дом оправдаха повишените разходи с възможността за осигуряване на средствата със значително по-ниски лихвени проценти.

В проектобюджета са заложени и увеличения на данъците за големите корпорации, както и за най-богатата част от американците, които трябва да генерират допълнителни приходи от 3 трилиона долара.

Според изчисленията на кабинета годишният дефицит ще падне до 1.8 трилиона долара и ще достигне до 14.5 трилиона за следващото десетилетие. Според финансисти този дефицит ще бъде компенсиран за почти същото време заради увеличението на данъците.

Прогнозите показват, че нивата на американските дългове ще достигнат до 117% от брутния вътрешен продукт през 2031 г., с което ще надминат рекордните стойности от времето на Втората световна война.

Преди да бъде приет бюджетът трябва да получи одобрението на двете камари на Конгреса, в които след изборите превес имат демократите.