Протести поискаха импийчмънт за бразилския президент Болсонаро заради несправянето с пандемията

Гражданите поискаха импийчмънт за Жаир Болсонаро, както и осигуряването на ваксини и по-големи социални разходи

Хиляди бразилци излязоха по улиците на големите градове в страната на протест срещу политиките за справяне с пандемията на президента Жаир Болсоноро и правителството му. Гражданите поискаха импийчмънт за държавния глава, както и осигуряването на ваксини и по-големи социални разходи, предадоха световните агенции.

Централните улици на Рио де Жанейро и Сао Пауло бяха блокирани от протестиращите, а в Ресифе се стигна до сблъсъци, в които на полицията се наложи да използва гумени куршуми и сълзотворен газ.

Протестът в Сао Пауло

За протестите призоваха редица граждански организации. Демонстрациите са най-големите, които се организират срещу президента, от началото на пандемията. Болсонаро регистрира най-ниското ниво на одобрение, след като пое властта през януари 2019 г.

В Бразилия починалите, които са били положителни за COVID-19, са над 460 хил., а повече са само в САЩ. Още от началото на пандемията Болсонаро не приема пандемията като сериозен проблем. Самият той продължава да отхвърля използването на предпазни средства. Неговите крайно-десни съпартийци отричат и нуждата за ваксинация на населението.

Вижте също Ваксините връщат нормалното. Три примера от страните отличници