Турнир като никой досега. Стадионите, отборите и очакванията за Евро 2020

Трофеят "Анри Делоне", който се получава от победителите на Европейско първенство пред замъка Сант Анджело в Рим

Веднага след настъпването на първите по-топли дни, петъчните вечери във Вечния град са синоним на претъпкани заведения, пълни площади, а глъчката, смеха и музиката съвсем естествено допълват тази картина.

Заради пандемията тези дни засега изглеждат невъзможни, но тази петък вечер Рим временно ще забрави за трудностите, тъй като в 21 ч. местно време на „Стадио Олимпико“ ще бъде даден началния съдийски сигнал на срещата между Италия и Турция, с която официално ще започне Европейското първенство по футбол.

По подобие на Олимпийските игри, футболният форум беше отложен с една година заради пандемията, а според позицията на европейската футболна централа УЕФА, турнирът е „знак за прераждане и надежда за цяла Европа“.

Въпреки затрудненията, свързани с движението на континента, и сложната логистика, от европейската централа не се отказаха от първоначалната си идея първенството да се проведе в 11 държави, което се случва за пръв път в историята.

Както винаги очакванията са един от големите фаворите да извърви целия път. Кои са те, къде ще се играят мачове и какво друго очаква феновете.

Стадионите

Както вече стана въпрос, въпреки усложненията заради COVID-19, Европейското първенство ще се проведе в 11 различни държави, а някои от тях за пръв път ще приемат мачове от този калибър.

Както вече стана ясно откриващият мач ще се изиграе в столицата на Италия Рим на „Стадио Олимпико“ на част от най-решаващите сблъсъци, включително и финал на световно първенство, след отварянето му през 1953 г.

На него ще се изиграят и трите мача от груповата фаза с участието на Италия, което може да даде допълнително предимство на състезателите.

Стадио Олимпико в Рим ще бъде домакин на откриващия мач

Уембли ще е стадионът, който ще посрещне най-голям брой мачове, сред които всички срещи на Англия в груповата фаза, два от 1/8-финалите, двата полуфинала и финалния мач. След дългите години на реновация, продължили до 2007 г., стадионът вече прие два финала на Шампионската лига през 2011 и 2013 г. и ще приеме още един през 2024 г.

Уембли ще бъде домакин на най-много мачове от надпреварата, включително и финала на 11 юли

Арена Мюнхен, по-познат като Алианц Арена, беше завършен през 2005 г. за Световното първенство година по-късно, на което домакин беше Германия. Изумително за този стадион е, че ръководството на Байерн Мюнхен успя да изплати инвестираните в построяването му 346 млн. евро 16 години преди заложената крайна дата.

Арената ще се използва за трите домакински мача на Германия от груповата фаза, както и за един 1/4-финал.

Стадионът в Мюнхен ще посрещне всички мачове на Германия от груповата фаза

Естадио Ла Картуха, Севиля

Един от най-непознатите за феновете стадиони, който беше включен в листата късно, след като на първоначално избрания стадион „Сан Мамес“ в Билбао се оказа, че не може да бъде гарантирано запълването на поне 25% от капацитета заради бавния ваксинационен темп в региона. Арената беше център на две неуспешни кандидатури за домакинство на летни Олимпийски игри, а сега ще приеме трите мача на Испания от груповата фаза, както и един от 1/8-финалите.

Естадио Ла Картуха, Севиля

Йохан Кройф Арена, Амстердам

Един от любимите на европейските фенове стадиони ще приеме трите мача на Нидерландия в груповата фаза, както и един от 1/8-финалните сблъсъци. Стадионът получи името на един от най-великите играчи в историята на футбола през 2018 г., след като той почина две години по-рано. Стадионът е известен и като едно от най-печелившите и устойчиви спортни съоръжения в света, тъй като черпи енергия от над 4000 слънчеви панела, има собствена ветрена електроцентрала, а водата от често сипещият се над него дъжд се използва за всички напоителни дейности. Това е първият в Европа стадион с подвижен покрив.

Йохан Кройф Арена, Амстердам

Паркен, Копенхаген

Подвижни трибуни и покрив, домакинства на финали на Евровизия и рекорд по посещаемост от концерт на Майкъл Джексън през 1997 г. Това са част от характеристиките на стадиона в Копенхаген, който ще приеме трите домакински мача на Дания, както и един от мачовете на 1/8-финалите. Това е едно от съоръженията, които ще работят с най-висок капацитет от около 30%.

Паркен, Копенхаген

Хепбдън парк, Глазгоу

Построен преди повече от 100 години този стадион е сред най-старите в света и е собственост на Шотландската футболна асоциация, а избирането му за локация на мачовете в островната страна, беше подложено на критики, особено от феновете, които предпочитат „Селтик Парк“ и „Айброкс“.

Хепбдън парк, Глазгоу

Санкт Петербург

По-известен като „Газпром Арена“ това съоръжение е сред най-модерните, които ще приемат мачове от първенството. Месните фенове имаха късмет, тъй като там бяха преместени част от мачовете, които трябваше да се играят в Дъблин, след като ирландското правителство обяви, че не може да гарантира допускането на фенове до стадионите. Построяването му беше обект на критики и дори разследвания и дойде след 8 години забавяне след увеличение на първоначално заложеният бюджет с над 500% до близо 1 млрд. долара.

Арената в Санкт Петербург

Пушкаш Арена, Будапеща

Носещ името на най-прославения играч на Унгария, стадионът е най-скоро построеният от всички на първенството, като беше завършен през 2019 г. Неговото откриване беше използвано често като причина за възхвала на министър-председателят Виктор Орбан, чието правителство многократно през годините подчертава отдадеността си към развитието на спорта в страната.

Пушкаш Арена, Будапеща

Национал Арена, Букурещ

Единственият стадион на Балканите, който ще приеме мачове от Евро 2020 е в столицата на Румъния. Стадионът е във формата на античните арени, което, както се случва с повечето почти затворени стадиони, доведе до проблеми с тревната настилка, скоро след откриването му. Проблемите бяха преодолени, а по време на първенството там два от мачовете си ще изиграе дебютантът Северна Македония.

Национал Арена, Букурещ

Стадион Олимпийски, Баку

Европейската централа беше обект на значителни критики заради включването на отворената през 2015 г. арена в столицата на Азербайджан. Причина за това беше най-вече далечното разстояние, спрямо останалите точки, както и честите казуси, свързани с човешките права, които се повдигат от поведението на управляващите.

Важно да се отбележи е също и че традиционните фен зони, познати на феновете от последните години, няма да бъдат същите. Те отново ще бъдат обособени около спортните съоръжения, също като тях ще работят с ограничен капацитет и много по-малко събития от обикновено.

Олимпийският стадион в Баку

Фаворитите и дебютантите

На най-големия континентален форум дебютанти ще бъдат две от всички 24 страни. Това са западните ни съседи от Северна Македония и Финландия.

Само до преди няколко години най-големият успех на македонците във футбола беше свързан с участието на националният им отбор до 21 години на европейските финали през 2017 г. Сега, водени от ветерана Горан Пандев, те ще имат възможност да докажат себе си и сред най-добрите в Европа. Само преди няколко месеца отборът постигна гръмка победа срещу един от фаворитите на предстоящото първенство Германия при това като гост.

Капитанът и най-добър играч в историята на Северна Македония Горан Пандев

Финландците, за изумление на самите себе си и всичките си фенове, успяха да се класират директно от квалификациите, като завършиха втори в групата си след Италия. Една от най-популярните истории около първенството е свързана именно с техния тим, след като стана ясно, че на бащата на титулярния вратар Йесе Йоронен – Тимо, му остават едва четири седмици живот. Едно от последните неща, които той ще успее да направи обаче е да гледа как синът му ще играе в първото участие на Финландия на финали.

Йесе Йоронен

По отношение на фаворите изглежда, че почти всички специалисти, както и букмейкърите се обединяват около мнението, че настоящият световен шампион – Франция, е основен претендент за спечелването на състезанието. През 2016 г., когато бяха домакини французите стигнаха до финала, където загубиха след продължения от Португалия на Кристиано Роналдо.

Дидие Дешан и две от звездите му във Франция Антоан Гризман и Карим Бензема по време на подготовката за турнира, на който са смятани за фаворити

Сред останалите тимове, които са сочени за възможни победители са Германия, Испания, Италия и Англия, но никой не иска да отпише третите в света Белгия и настоящия шампион Португалия.

Ситуацията е по-непредвидима и заради факта, че за 1/8-финалите ще се класират първите два отбора от всяка една група заедно четирите най-добри тима, класирали се на трето място в своите групи.

Съвсем естествено внимание привличат и въпросите кой ще бъде най-добър играч, кои ще са водещи реализатори, като фаворити са големите звезди като Кристиано, Хари Кейн, Ромелу Лукаку, Килиан Мбапе и други.

Кристиано Роналдо и съотборниците му, които спечелиха Евро 2016 във Франция, отново са сред най-добрите отбори

Развръзката ще дойде на 11 юли, когато в България ще се проведат извънредни избори, но феновете на футбола ще са вперили очи към Уембли, където един отбор ще бъде коронован за новия крал на Европа