"Аз се превърнах в глас". Айша Малик – съдията, която променя Пакистан

Айша Малик полага клетва като първата жена съдия във Върховния съд на Пакистан в присъствието на главния съдия на страната Гюлзар Ахмед в Исламабад, 24 януари 2022 г.

Тя получава основното си образование в Париж, Ню Йорк и Лондон. След това се връща в родината си Пакистан, за да учи право. В края на миналия век завършва висшето си образование в Харвардския университет в САЩ.

От дете е мечтала да бъде известен адвокат, който, подобно на литературния герой Пери Мейсън, да разрешава заплетени криминални случаи. Животът ѝ обаче я отвежда в друга посока – тя става съдия и от тази позиция е автор на редица забележителни решения по конституционни въпроси, които засягат сънародниците ѝ.

Тя е Айша Малик и преди ден положи клетва като първата жена съдия от Върховния съд на Пакистан. За исторически консервативната и доминирана от мъже съдебна система на преобладаващо мюсюлманската страна назначението ѝ се възприема като знак за разчупване на градените с десетилетия стереотипи.

Надеждите на много наблюдатели и правозащитници са, че този прецедент ще даде нови възможности за кариерно развитие на жените в пакистанската правна общност.

Сградата на Върховния съд на Пакистан в Исламабад

През последните десет години Айша Малик правораздава във Висшия съд в Лахор, столица на провинция Пенджаб. Там тя участва в постановяването на редица забележителни решения по важни конституционни въпроси, включително за прилагането на международния арбитраж в Пакистан и декларирането на имущество при участие в избори.

Сред разглежданите от нея казуси попадат и такива за овластяването на жените в страната, правото им на глас, както и срещу поддържането на квота за жени в държавните ведомства и медицинските колежи.

Айша Малик е съдията, приела за противоконституционно извършването на тестове за девственост на жени, преживели изнасилване. Става въпрос за спорна практика в Пакистан, при която жените, оплакали се от сексуално насилие, са подлагани на проверка на влагалището с пръсти, за да се установи дали хименът им е разкъсан.

Аз съм гласът, който подтиква, напомня и предлага начини да се подобрим и да направим нашата система по-приобщаваща.
Съдия Айша Малик

"Аз се превърнах в глас. Аз съм там, за да посоча дискриминацията, да посоча стереотипите и да дам перспектива на [другия] пол. Аз съм гласът, който подтиква, напомня и предлага начини да се подобрим и да направим нашата система по-приобщаваща", казва съдия Малик за работата си във Висшия съд в Лахор в интервю, публикувано на сайта на ООН.

По думите ѝ, когато става съдия в пакистанския град през 2012 г., жените съдии на това инстанционно ниво в цялата страна са общо едва пет.

"Например във висшите съдилища съдиите обикновено се обръщат един към друг като братя съдии, тъй като повечето съдии са мъже. Винаги трябваше да споменавам, че като съдия не съм техен брат, че ако изобщо [е необходимо такова обръщение], аз съм тяхна сестра, за да предизвикам дебат за [половото равноправие]", добавя съдията.

Вижте също Владислава Цариградска – съдията, за която правораздаването е помощ за общността

Айша Малик е родена на 3 юни 1966 г. След като учи в училища във Франция, САЩ и Великобритания, тя влиза в правния колеж в Лахор. След това продължава да следва висше образование в Харвард, където става стипендиант заради изключителни заслуги.

"От малка винаги съм искала да бъда адвокат. Мислех за себе си като за известен адвокат, който може би ще се занимава с дела за убийства. Вероятно бях вдъхновена от Пери Мейсън, адвокат по наказателни дела и измислен герой в книгите, които четях като дете. С течение на времето започнах да се интересувам от взимането на решения и правенето на политики. Мислех, че с диплома по право мога да се включа в това. В крайна сметка открих, че моята страст е съдебният спор", споделя съдия Малик.

Клетвата на съдия Айша Малик беше предавана на живо по пакистанската телевизия

На 6 януари Съдебната комисия на Пакистан одобри назначението ѝ във Върховния съд, след като номинацията ѝ беше подкрепена от главния съдия в страната Гюлзар Ахмед. На 24 януари Айша Малик положи клетва като върховен съдия в церемония, излъчвана на живо по телевизията.

Това е важна стъпка към подобряване на половото разнообразие в съдебната система.
Комисия по правата на човека в Пакистан

"Това е важна стъпка към подобряване на половото разнообразие в съдебната система, в която жените съобщават, че съставляват само 17% от всички съдии и малко под 4,4% от състава на висшите съдилища", приветства назначението ѝ Комисията по правата на човека в Пакистан, цитирана от Дойче веле.

Издигането ѝ до най-високата съдебна инстанция в страната обаче не беше прието еднозначно сред местната правна общност. Номинацията на Малик беше отхвърлена през миналата година, а сега беше одобрена с крехко мнозинство в Съдебната комисия от 5 гласа "за" срещу 4 "против".

На този фон много адвокати и дори съдии твърдят, че изборът на Малик е направен в нарушение на принципа за повишаване на съдии, тъй като тя не е сред първите трима най-старши магистрати в долната инстанция, от която беше издигната.

Някои адвокатски органи дори заплашиха със стачка и бойкот на съдебните производства, заявявайки, че техните призиви за изготвяне на ясни критерии за номиниране на съдии във Върховния съд са били игнорирани.

Вижте също Павлина Панова, която никога не се е страхувала да защитава независимостта на съда