България, Румъния, Унгария и Словакия искат повече азерски газ за Европа 

Азерският президент Илхам Алиев и българският му колега Румен Радев

Президентът Румен Радев е представил на азерския си колега Илхам Алиев преложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за увеличаване на газовите доставки в рамките на меморандума, сключен между Европейската комисия и Азербайджан.

Алиев пристигна в петък в София на двудневно официално посещение. Радев е получил предложението за увеличаване на азерските доставки на газ за Европа ден по-рано.

По думите му в него се предвижда допълнителните количества да започнат да се пренасят веднага, “използвайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири държави и така газът да достига много по-бързо, по-евтино и по-сигурно до Централна, Западна и Южна Европа”.

Радев уточни, че предложението ще бъде обсъдено по време на двустранни разговори с участниците в откриването на газовата връзка с Гърция, а също и с председателката на ЕК, които ще бъдат в София.

“Ако има виждането на всички тези държави, България е готова още в рамките на месец да организира среща на високо ниво, на която да се задейства този проект”, каза президентът.

Радев каза още, че с Алиев са обсъдили възможностите най-големите български промишлени консуматори на азерски газ да получават директни доставки.

“По този начин се спестяват огромни средства от транспорта, спестява се време и се излиза директно на европейските пазари. Това ще доведе и до значително облекчаване на обществения доставчик „Булгаргаз“, защото количествата природен газ за тези големи консуматори могат да идват директно от Азербайджан”, каза Радев.

Двете страни има договор за доставка на 1 млрд. куб. м природен газ годишно от 2013 г., който започна да се изпълнява от 2020 г. България ще започне да получава пълния обем от договорените количества след пускането на интерконектора с Гърция.

Според подписания през юли меморандум между Брюксел и Баку доставките на азерски газ за Европа трябва да достигнат 20 млрд. куб. м годишно до 2027 г.