Някъде в кв. "Изток". Как живя актрисата Виолета Донева, убита в дома си

Актрисата Виолета Донева в дома си, заснета от фотограф на БТА на 30 януари 1980 г.

Актрисата Виолета Донева е била убита по-рано този месец на 79-годишна възраст. Тялото ѝ е открито в дома ѝ на 22 октомври. Полицията е разбила вратата на апартамента ѝ в столичния кв. "Изток" и е открила "следи от насилие" по тялото на актрисата. Разследването е за убийство. Виолета Донева има десетки роли в киното и театъра, преди да слезе от сцената в началото на новия век.

Звездата на Виолета Донева в киното изгрява още преди да навърши 20 години. Тогава тя партнира на Апостол Карамитев във филма "Двама под небето" (1962) на режисьора Борислав Шаралиев. Със същия режисьор тя снима "Сбогом, приятели" (1970) - филм за отношенията между учители и ученици, който привлича тогавашното младо поколение. На снимката: Виолета Донева и Наум Шопов в сцена от българския филм "Дубльорът", 4 октомври 1974 г.

В началото на 70-те години тя печели публиката и с филма "Обич" на Людмил Стайков, който е първият ѝ съпруг. Играе и в театъра. На снимката: Виолета Донева на сцената на Театъра на народната армия, в роля от пиесата "Дачници", 70-те години. 

През 70-те тя получава награда за ролята си във филма "Допълнение към Закона за защита на държавата" на фестивала в Сопот, Югославия. Този филм на Людмил Стайков има и две награди от Италия. На снимката: Виолета Донева със статуетката "Свобода" от фестивала в Сопот.

През 80-те години участията на Виолета Донева в киното намаляват и тя играе предимно във военния театър и в театър 199 в София. От 2008 до 2010 е директор на общинския театър "Възраждане". Превежда пиеси на Хенрик Ибсен, Албърт Гърни и Едвард Радзински. Пише за вестник "Стандарт". На снимката: Виолета Донева в дома си, януари 1980 г.

Виолета Донева е дъщеря на офицер, убит от т. нар. Народен съд през март 1945 г. - Павел Джингаров. Тя приема името на втория си баща - актьора Кирил Донев. Бракът ѝ с режисьора Людмил Стайков, който е близък на комунистическите власти, трае само няколко години, от които остава общият им син Иво, днес режисьор (на снимката). След това тя се омъжва за приятел от детските си години - баскетболиста Атанас Грънчаров. Виолета Донева е убита два месеца след смъртта на мъжа си, когато вече живее сама.

Тя е гласът на Фани Хорн от филма "Осъдени души" и партньорката на Стефан Данаилов от филма "Обич". Виолета Донева беше убита през октомври в София. За смъртта ѝ няма много информация, а много от ролите ѝ са забравени.