Руската армия претърпя тежки загуби след опит за пробив при Угледар

Снимки от фронта при Угледар

Опит за масирана руска атака при украинския град Угледар е завършил с тежко поражение и загуби за руската армия.

Атаката е била водена от пехотен взвод, част от Тихоокеанския флот на Русия. По данни на източници от различни разузнавания украинската отбрана е унищожила десетки бронирани машини, сред които и танкове. Кадри от дрон показват и мащаба на понесените загуби.

Според разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания при отстъплението силите на Москва са изоставили и най-малко 30 непокътнати бронирани машини.

Редица анализатори коментират, че това е една от най-големите загуби на танкове от началото на войната досега.

Угледар се намира около 30 км. югозападно от Донецк. Градът е основен логистичен център в тази част на фронта, а според украинските военни превземането му може значително да улесни завладяването на целия район на Донбас.

В руски канали в различни социални мрежи и приложения неуспешната руска атака предизвиква сериозни критики срещу командването на армията.

Вижте също Пролет под окупация, лято под обстрел, есен без ток. Как живеят оцелелите

На други точки на фронта

В събота украинските сили съобщиха, че са свалили втори руски изтребител в рамките на седмица. По данни на генералния щаб на Киев става въпрос за изтребител СУ-25, който е бил унищожен в района на Бахмут.

По данни на Киев след началото на инвазията през февруари 2022 г. руската армия е загубила 295 самолета, 286 хеликоптера и над 2000 дрона.

Най-тежки остават сраженията край ключовия град Бахмут, където украинските сили успешно отблъскват руските атаки. Офанзивата на руската армия в Донецка област е насочена към няколко точки, но до момента тя не успява да осъществи пробив.

Генералният щаб на украинската армия съобщи и че в последната си масирана атака руската армия е изстреляла над 100 ракети срещу територията на Украйна. Общо 61 от тях са били прихванати. Цел на атаката е била транспортната и енергийната инфраструктура на страната.

За атаката съобщиха и от Москва. По данни на руското Министерство на отбраната целта е била пресичане на възможностите за доставка на западни оръжия за страната.

Вижте също Претопляне на Студената война. Историкът Марк Крамер за новите имперски цели на Русия