Голямата картина: Защо има недосегаеми, които ни крадат въздуха

Граждани протестират пред ТЕЦ „Брикел“ срещу замърсяването от теца след поредица от обгазявания в района. "Брикел" е един от тецовете, свързван с бизнесмена Христо Ковачки. Той не е собственик на дружеството, но е негов консултант. Септември, 2022 г.

Здравейте, скъпи приятели,

Това е новият брой на Голямата картина, седмичният бюлетин на Свободна Европа. Абонирайте се тук! В събота сутрин ви изпращаме само няколко истории, без които не можете.

Много е скъпо. Купуваме все по-малко и се ограничаваме все повече при пазаруването. По телевизията говорят за спекула, служебното правителство говори за „аномалии“ при цените на хранителни продукти. Комисията за защита на потребителите говори за нелоялни търговски практики. Този, който трябва да сложи ред обаче спи. Казва се КЗК. Коя е тази институция и какво може да направи? Отговорите са тук.

Главният режисьор на Народния театър „Иван Вазов“, Александър Морфов, беше уволнен дисциплинарно. Това накара много хора да излязат на протест. Те нарекоха уволнението „политическо“, а също и „колективно убийство“. Защо му е на един театър да губи режисьор, но да опази реномето на една партия?

Виртуози в кражбите

Кьовеши се зае с Ковачки. Причината са измами с вредни емисии. Ако ви звучи объркващо, тук всичко ще ви стане ясно. Ще разберете как е възможно да се краде от емисии, какво разследва европрокуратурата и каква е топлата връзка с Христо Ковачки.

Подозренията за политически чадър над Христо Ковачки не са от вчера. Елица Симеонова и Дамян Воденичаров дават един красноречив пример. Никой не може да спре ТЕЦ „Брикел“ да замърсява и да трови хората. Тецът нарушава собственото си разрешително от години, но продължава да работи. Институциите знаят за нарушенията, но не могат да накарат централата да спазва правилата. Това видео обяснява как е възможно.

Your browser doesn’t support HTML5

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява

Украинците имат ново оръжие, с което могат да достигат Крим. Става дума за далекобойно оръжие, което Западът и по-конкретно САЩ заявиха в началото на февруари, че са готови да предоставят на Украйна. Какво означава това? Ще бъде ли Русия обезпокоена и как може да се отрази новото оръжие на хода на войната?

Руският външен министър Сергей Лавров пуши цигара в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20 в Ню Делхи, Индия, 2 март 2023 г.

И накрая - помните, че Путин обяви излизането на Русия от договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия със САЩ. Защо Русия спря участието си в ядрената сделка с втората най-голяма ядрена сила в света? Какво се крие зад хода на Кремъл? Блъфира ли Путин със заплахите с ядрено оръжие?

Сърдечни поздрави,
Ваня Савкова