"Любяща кръв". Пенелопе Крус, която открадна сърцето на Хавиер Бардем

Пенелопе Крус на филмовия фестивал във Венеция

Красива, чувствена и органична. И в живота, и на екрана. Тя е Пенелопе Крус - любимката на Педро Алмодовар и любимата на Хавиер Бардем. Покорила и Холивуд, една от най-големите испански филмови звезди блести на Алеята на славата. Но истинската светлина в живота ѝ e нейната голяма любов.

В петък актрисата Пенелопе Крус празнува своя 49-рожден ден и е Човек на деня на Свободна Европа.

За себе си казва, че никога не е искала да бъде известна. Преди това да се случи, си е представяла, че животът ѝ ще бъде изпълнен с творчество. Вярва, че "изкуството е нашият универсален език" и никога не се е възприемала твърде сериозно.

"Едно нещо, с което се гордея, е, че наистина съм способна да се смея на себе си", казва тя.

Родена е на 28 април 1974 г. в испанската столица Мадрид с името Пенелопе Крус Санчес. Още от дете започва да танцува. По-късно напуска гимназията, за да се запише в Мадридската национална консерватория, където първо изучава класически балет. По-късно става модел, но в крайна сметка избира театъра. Заминава за САЩ и 4 години се обучава в "Кристина Ротас Скул" в Ню Йорк.

Първата ѝ роля е в испанската романтична трагикомедия Jamón jamón ( "Шунка, шунка") от 1992 г. Пенелопе обаче е избрана за ролята 2 години по-рано, когато е едва на 16.

"Разбира се, трябваше да излъжа за възрастта си. И трябваше да излъжа родителите си за съдържанието на сценария", разказва години по-късно Крус.

В лентата героинята ѝ има страстна връзка с млад мъж и участва в горещи сцени. Така на снимачната площадка Пенелопе се запознава с бъдещия си съпруг – Хавиер Бардем. Още тогава между тях има химия, но истинската любов пламва чак 15 години по-късно.

През 1997 г. излиза "Жива плът", в който двамата участват отново заедно. Лентата е на големия испанския режисьор Педро Алмодовар, от когото Пенелопе казва, че се е вдъхновила за киното. Според нея той е най-добрият съвременен кинотворец и тя се гордее с приятелството им, което продължава вече повече от 20 години.

"За мен срещата ми с него е едно от най-важните събития в живота ми", споделя актрисата.

Самият той пък казва, че тя е неговата любимка на екрана.

Педро Алмодовар и Пенелопе Крус връчват награда на австралийско-американската актриса Кейт Бланшет на 36-ата церемония на наградите "Гоя" във Валенсия, 2022 г.

В годините Крус се снима и в други негови филми, като "Всичко за майка ми", "Завръщане", за който е номинирана за наградите "Оскар" и "Златен глобус" в категорията за най-добра актриса, и "Паралелни майки", за която спечели наградата за най-добра женска роля на фестивала във Венеция през 2021 г.

Големият ѝ успех обаче идва през 2009 г., когато получава "Оскар" за поддържаща роля във филма на Уди Алън "Вики, Кристина Барселона".

В своята благодарствена реч на церемонията тя казва: "Искам да споделя това с моите номинирани колеги и с невероятния ансамбъл от актьори, с които имах привилегията да работя в този филм."

А те са Скарлет Йохансон и отново Хавиер Бардем, с когото – две 2 години по-рано, по време на снимките, се влюбват лудо. След време той разказва, че през цялото време и двамата са се опитвали да бъдат докрай професионалисти и никой не е посмял да направи първата крачка.

"Стигна се до последния снимачен ден и нищо не се беше случило. Така че си помислих: "По дяволите! По-добре да се напием!". За щастие наш приятел организира парти за финала и останалото е история. Слава Богу!", спомня си той.

Пенелопе Крус и другата голяма испанска филмова звезда - Антонио Бандерас, с когото са близки приятели, пристигат за прожекцията на филма "Официален конкурс" на 78-ия филмов фестивал във Венеция през 2021 г.

Преди да срещне голямата си любов, Пенелопе има тригодишна връзка с друг свой колега - Том Круз, която започва на снимачната площадка за филма "Ванила Скай". Круз наскоро се е разделил със съпругата си Никол Кидман. По-късно Пенелопе има едногодишна връзка с Матю Маконахи.

Но през 2007 г. тя открива голямата любов и печели сърцето на един от най-желаните мъже в Холивуд. Дълго време двамата с Хавиер крият връзката си от прожекторите. И макар че папараци отдавна са разкрили това, двамата се появяват официално за първи път едва на наградите "Гоя" през 2010 г.

А на 63-ия годишен филмов фестивал в Кан същата година той говори публично за нея за първи път. Тогава печели наградата за най-добър актьор за ролята си в Biutiful и в речта си казва:

"Споделям тази радост с моя приятел, моя спътник, моята любов: Пенелопе. Дължа ти много и те обичам толкова много!".

Скоро двамата се женят на тайна церемония в къща на техен приятел на Бахамите.

Пенелопе Крус и Хавиер Бардем на 94-тата церемония на наградите "Оскар" в Dolby Theatre в Холивуд, Калифорния, 27 март 2022 г.

По-късно Бардем разказва в интервю, че любовта им била толкова експлозивна в началото, че дори бил малко изплашен от бурния темперамент и нрав на Пенелопе.

"Боже, тя е толкова неукротима. Снимахме една сцена, в която хвърля чинии по мен и нямаше как да не се запитам: "Наистина ли искам това?". Тя има това, което наричам любяща кръв – страст към всичко. Това е, което намирам за привлекателно. Има красота и има това да си секси. Пенелопе притежава и двете", описва я той пред списание GQ.

А самата тя казва: "Всяка връзка рано или късно приключва, докато може би не откриете такава, която да трае вечно."

Пенелопе Крус позира с Coppa Volpi, която получи за най-добра актриса в ("Паралелни майки") на 78-ия филмов фестивал във Венеция през 2021 г.

От любовта си двамата имат син Леонардо, роден през 2011 г., и дъщеря Луна, която е 2 години по-малка.

"Не знам дали вярвам в брака. Вярвам в семейството, любовта и децата. Амбицията ми е да бъде щастлива", казва актрисата.

Година след сватбата Пенелопе Крус получава своята звезда на Холивудската алея на славата на церемония.

В речта си тя благодари на Хавиер и сина си Лео за това, "че ме правят щастлива всеки ден".

През 2013 г., когато е 39-годишна и само три месеца след като е родила второто си дете, Пенелопе Крус е провъзгласена за най-красивата жена в света от списание "Fitness".

"Всяка жена е тайна, покрита с рокля", казва жената, откраднала сърцето на Хавиер Бардем.