"Просто се събуждаш щастлив". Полина Герасимова, която твори за хората с увреждания

Полина Герасимова

Изложбата "Изкуство с увреждания", която може да бъде видяна до 18 май, е поредният успешен опит на една българска визуална артистка да свърже хората със специални потребности с изкуството. Тя е Полина Герасимова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Когато получава покана от "Музейко" да участва в програма за популяризиране на проблемите на хората с увреждания, визуалната артистка Полина Герасимова решава, че е по-добре да направи нещо за тях самите.

Така се ражда идеята за изложбата "Изкуство с увреждания", чиято втора част беше открита на 10 май в Студентския дом в София и може да бъде посетена до 18-и май. Изложбата не само е пригодена за хора с увреждания, включително незрящи и глухи, но предлага и на другите посетители възможността да опитат да възприемат информацията по начина, по който го правят онези със специални потребности.

Снимка от изложбата "Изкуство с увреждания"

Проектът за изложбата е на Министерството на културата, като финансирането по думите на Герасимова стига за близо една трета от необходимото. Останалото тя влага сама.

"Хубаво е, ако имаш възможността, свободното време и енергията, да направиш нещо такова, да го направиш, защото това дава много и на самия теб", казва пред Свободна Европа Герасимова. "Ти просто се събуждаш щастлив, че правиш нещо хубаво. Дори ако то не означава нищо за повече от двама души, и те са достатъчни".

Освен визуална артистка, Герасимова е също сценограф. Тя основава и студиото "Полиформа" за визуални и интерактивни експерименти в областта на дигиталните изкуства и 3D мапинга.

Портрет на Ван Гог в стъклена кутия, на повърхността на която е гравирана информация за художника на брайловата азбука за незрящи.

Запознава се със света на хората с увреждания, когато започва да работи по първата част на "Изкуства с увреждания", която е поставена в обществената тоалетна за инвалиди на Женския пазар.

Първоначално артистката среща силно недоверие от хората със специални потребности, които не вярват, че тя може да разбере проблемите им. Въпреки това тя продължава да вярва, че има смисъл от усилията ѝ. Постепенно отношението се променя и хората започват я търсят и да ѝ помагат.

Герасимова казва пред БНР, че между обществото и хората със специални потребности има "огромна, дебела стена, непробиваема, която всъщност е двустранна". "Това е нещо, което според мен трябва да преодолеем, защото е много хубаво да живееш без всякакви предразсъдъци... Да не се чудим какво виждаме, да не осъждаме, като виждаме нещо различно", казва тя.

Портретът на Рей Чарлз

Една част от изложбата включва портрети на 11 популярни и исторически личности с увреждания, които са постигнали успех в различни сфери в миналото. Сред тях е Хелън Келър, която вдъхновява Герасимова за изложбата.

Келър е незряща жена с увреден слух, починала през 1968 г. Въпреки неравностойното си положение тя успява да завърши бакалавър в сферата на изкуствата и става писателка, актвистка и лекторка. През живота си тя пътува в десетки държави, помага на много хора с увреждания и печели редица награди за дейността си.

Сред известните личности, изобразени на портретите, са също Луи Брайл, който ослепява като дете, а по-късно създава брайловата азбука за незрящи, както и Стивън Хокинг, Лудвиг ван Бетовен, Фрида Кало, Винсент ван Гог.

"Целта на изложбата е да сподели с хората с увреждания добрия пример от цял свят. Те често се чувстват невидими и имат нужда от насърчаване, за да повярват във възможностите си", казва Герасимова пред изданието Аз Жената. "Проектът е визуален реверанс към всички онези, наречени различни, за усилията, които полагат и за това, че ни показват колко много можем да развием съзнанието си“.

В друго помещение посетителите могат да опитат какво е да свириш с инструмента "Музико", създаден от самата Герасимова за деца със специални потребности.

Your browser doesn’t support HTML5

"Музико". Инструментът, на който могат да свирят незрящи и глухи деца