Как изглежда Авдиивка след превземането на града от Русия

Руски войници се приближават до разрушен жилищен блок в Авдиивка, Донецка област в Украйна.

Тази снимка от 22 февруари е един от първите кадри от града след превземането му от руските сили.

Разрушени жилищни блокове в Авдиивка на снимка от 22 февруари. След масираната и скъпоструваща руска офанзива на 17 февруари украинските военни обявиха изтеглянето си от града, "за да избегнат възможността да бъдат обкръжени и да запазят живота и здравето на военнослужещите".

Църквата "Света Мария Магдалена", в югозападния край на Авдиивка на 18 февруари, когато руските войски навлизат в града, за да го окупират.

Архивна снимка на църквата "Света Мария Магдалена" (вдясно), докато все още е в процес на изграждане през юни 2007 г. В началото на 2022 г. в Авдиивка живеят около 31 хиляди души, въпреки че е близо до фронтовата линия на продължилия години конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили, който предшества пълномащабната руска инвазия.

Мъж се разхожда из предградие на Авдиивка пред руски войници на 19 февруари. След като руските сили наближиха Авдиивка през февруари, десетки от останалите жители напуснаха града. Не е ясно колко са останали.

Войник, носещ значката на международната бригада "Пятнашка" - бойна единица, основана от етнически абхази, се разхожда в църквата "Свети Михаил" в Авдиивка.

Друг член на бригадата "Пятнашка" в Авдиивка е сниман от фотограф на ТАСС на 19 февруари. На значката на ръката на боеца се вижда знамето на Абхазия. Абхазкото бойно подразделение е обвинявано от Киев във военни престъпления, включително в предполагаеми изтезания на пленени украински войници.

Руски войник шофира в покрайнините на Авдиивка на 22 февруари. Голяма част от отбраната на града от страна на Украйна беше осъществявана с дронове. С тях украинските сили унищожаваха руската бронетехника, като през октомври 2023 г. в околностите на Авдиивка за по-малко от две седмици бяха унищожени повече от 100 руски превозни средства.

Руски войник на фона на опустошено предградие на Авдиивка на 22 февруари. 

Повреденият завод за производство на кола в Авдиивка, заснет на 20 февруари от украински дрон. 
Институтът за изследване на войната прогнозира, че превземането на Авдиивка ще донесе  само "незабавна информационна и политическа победа" за Кремъл и няма да има значителен оперативен пробив.
"Украинските сили отдавна са укрепили много от околните селища, които руските сили също се борят да превземат", написа мозъчният тръст на 15 февруари.

Авдиивка се намира в Донбас, Източна Украйна. След като Русия нападна страната през 2021 г. за Авдиивка се водеха ожесточени боеве в продължение на месеци. През февруари 2024 г. Украйна се изтегли от града. Снимки показват какво е останало от него.