Земя на разделението: Конфликтът в Кашмир

Обграден от най-високите в света върхове и изпъстрен с красиви водопади, Кашмир е в дъното на почти всеки конфликт между Индия и Пакистан, откакто Британската империя напуска континента.

Луис Маунтбатън, генерал-губернатор на Индия по време на британското управление. През 1947 г. британските власти разделят Индия на религиозен принцип. Това разделение слага началото на най-голямата масова миграция в историята.

Докато мюсюлманите поемат на изток и запад и се струпват в новосъздадения "дом" за исляма в днешните Пакистан и Бангладеш, сикхите и хиндуистите поемат в друга посока.

В създалия се хаос тълпи атакуват различните от тях по религия, а разразилото се насилие убива стотици хиляди и шокира света.

През 1947 г. Кашмир се отличава с предимно мюсюлманско население, но въпреки това има хиндуистки водач. Махараджа Хари Сингх (фотографиран в Лондон) трябва да реши дали регионът, който управлява, да се присъедини към Индия или Пакистан, или да се превърне в независима държава.

Докато махараджата се колебае, избухват бунтове и племенни бойци от Пакистан проникват в региона в опит да го превземат със сила. Тази слабо известна снимка показва пущунски боец, облечен в крадени дрехи, след като е заловен от индийски войници.

Все пак в края на октомври 1947 г. махараджата отправя молба за военна помощ към Делхи и подписва декларация за присъединяването на планинското му владение към Индия. Махараджата бяга, а идийските войски пристигат в Кашмир и изземват властта. Въпреки това хронологията на тези събития остава широко и агресивно дискутирана.

Инспекция на жени войници от страна на министър-председателя на Индия Джавахарлал Неру в Кашмир през 1947 г. Има множество твърдения, че Махараджа Сингх е напуснал региона преди да подпише присъединяването и съответно не е имал правото да обяви Джаму и Кашмир за част от Индия.

Докато двете държави се задълбочават над претенциите си над Кашмир, оспорваният между тях регион се разделя на две - владение на Пакистан на север и владение на Индия на юг. "Линията на контрол" се превръща във фронтова линия на конфликта. Обединените нации препоръчват на Индия да проведе референдум, който да определи дали Кашмир да се присъедини към Индия или Пакистан. Вотът никога не бива проведен.

Индийски войници охраняват кашмирските планини през 1965 г. Пакистан и Индия водят 3 войни за Кашмир. По-голямата част от бойните действия се провеждат през 1999 г.

Индийски войник скача от горяща правителствена сграда след нападението на бунтовници през 2005 г. Насилието в администрираната от Индия част на Кашмир продължава почти постоянно, но се засилва още повече след 1989 г., когато започва бунт срещу индийското управление, който е подкрепен от Пакистан. От тогава повече от 20 хиляди човека стават жертви на насилието.

Демонстарция в Пакистан през 1998 г. През тази години Индия и Пакистан се сдобиват с ядрени оръжия, повишавайки още повече залозите при воденето на спора за Кашмир.

Индийски полицаи в Кашмир плачат на погребението на четирима свои колеги, убити по време на престрелка с бунтовник през 2008 г. Според различни информации, освен атаките над индийски части, ислямски фундаменталисти от населената с мюсюлмани долина на Кашмир са нападали и потискали религиозните малцинства.

Индийската полиция нанася побой на кашмирски демонстранти през 2008 г. Индийските власти са обвинявани в безразборни убийства, изтезания и сексуално насилие срещу цивилни по време на продължаващия конфликт.

През 2016 г., бунтовническият лидер Бурхан Вани (изобразен на постера по време на протест в Пакистан) бе убит в престрелка с индийски части в Кашмир. Това постави началото на ожесточени демонстрации с човешки жертви. Премиерът на Пакистан предизвика гнева на Индия, обявявайки Вани за мъченик.

През февруари 2019 г., конфликтът в Кашмир отново се разрази, след като самоубиец в пълен с експлозиви автомобил се вряза в автобус, превозващ индийски полицаи. 41 души загинаха.