Вечният военен трофей. Как Москва и Токио останаха във война заради Курилските острови

Фотографът на агенция Ройтерс намира приятел, докато снима на остров Кунашир, един от четирите, за които Русия и Япония все още спорят. Кунашир се намира на 20 километра от територията на Страната на изгряващото слънце.

Жена си слага червило в колата, която е спряла пред "Пръста на дявола" - вулканична скала, превърната в местна забележителност. "Война няма, но няма и мир", смята жената. Заради спора за островите, мирен договор между Москва и Токио след Втората световна война така и не е подписан.

Курилските острови се намират между Русия и Япония. Границата между двете държави се е местила няколко пъти, но след Втората световна война целият архипелаг става част от СССР.

В решителните дни на Втората световна война САЩ и Великобритания обещават на Москва Курилските острови в замяна на участието й във войната срещу Япония. Тази картина изобразява слизането на съветските войници на един от островите.

Останките на съветски военнослужещ, убит при операцията за превзематено на Курилските острови през 1945 г. Япония твърди, че четирите най-южни острова не са част от архипелага и затова СССР няма право да ги превзема.

Японски надгробен камък на остров Кунашир. След като е превзет през 1945 г., островът преминава през период на сблъсъци между съветското и японското население. По-късно Сталин нарежда японците да бъдат изселени в Япония.

Кунашир през зимата. Днес близо 19 000 руснаци живеят на оспорваните острови.

Полупотопени лодки на пристанището на Кунашир. Риболовът е основен източник на приходи за руснаците тук, но инфраструктурата е лоша и икономическите перспективи за местните жители в повечето случаи са ограничени.

Съветски войник на остров Кунашир през 1989 г. Малко след разпадането на Съветския съюз в района е проведен референдум с въпрос дали Япония да поеме управлението на островите.

Тюлени край бреговете на Кунашир. Водите около островите са богати на морски видове и потенциалният улов се оценява на 4 милиарда долара годишно.

Руски рибари защитават правото на Русия над Курилските острови през 90-те. Допитване от 2016 г. показва, че 78% от гражданите на континентална Русия са против връщането на островите на Япония.

Японски танк на един от Курилските острови. За повечето руснаци е немислимо връщането на територия на страна, която е била съюзник на Нацистка Германия. През 2002 г. един политик обобщи отношението на Русия към евентуалното връщане на островите по следния начин: "Япония трябва да помни, че е загубила войната и е подписала безусловна капитулация. Страната е оставена политически и териториално на милостта на победителите".

Ядрена подводница близо до Курилските острови през 1998 г. Друга причина Русия да държи на островите е стратегическото им значение. Руските подводници могат безопасно да стигат до Тихия океан като минават през тесните и дълбоки проливи между островите.

Руска рибарска лодка на остров Шикотан. Москва смята, че съществува възможност САЩ да създадат военна база на островите, ако бъдат върнати на Япония.

Бивши обитатели на островите посещават гробовете на близките си на Кунашир. Възможно решение на спора е двата по-малки южни острова да бъдат върнати на Япония, а по-големите да останат част от Русия, но засега съгласие не е постигнато.