Името им е "Вампир". Как изглеждат украинските дронове, които летят нощем и стигат до Москва

2 февруари 2024. Украински войници изстрелват безпилотен летателен апарат (БЛА) "Вампир" близо до Запорожие. Дронът ще търси руски позиции. Той има термовизионно оборудване, което му позволява да действа и денем, и нощем, и да сее хаос в руските позиции.

Украински войници от 92-ра бригада "Ахил" разтоварват боен дрон "Вампир" край фронтовия град Бахмут на 1 февруари.
Близо две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна фронтовата ивица е от около 1200 км. Но движението по фронта до голяма степен е замряло, като и двете страни прибягват до скъпа прецизна артилерия с голям обсег. Те изстрелват крилати ракети и сравнително евтини дронове.

Украински войник прикрепя снаряди към безпилотни самолети, които ще се използват за търсене и унищожаване на руски цели.

Произведените в Украйна дронове се използват не само за поразяване на руски позиции по протежение на фронта, но и на цели в Русия.

Евтините и лесни за модифициране дронове се оказаха рентабилен начин за унищожаване на скъпа руска техника от безопасна позиция далеч от фронта.

Украински войник прикрепя снаряд към дрон.
Със засилването на използването на дронове, двете страни започват да водят електронна война, за да заглушат устройствата на другата страна, което води до особено големи загуби на дроновете. Представители на САЩ съобщават, че въоръжените сили на Украйна губят около 10 000 дрона всеки месец.

Оператори на дрон търсят руски позиции край Бахмут.
Украйна твърди, че използването на дроновете "Вампир" е било особено ефективно при прицелване в танкове през нощта.

Под прикритието на тъмнината украински войник се подготвя да изстреля дрон "Вампир".
В наскоро публикуван видеоклип, екип от оператори на дрон, работещи близо до Бахмут, възкликват: "Нощта е времето, в което вампирите летят.“

Украйна произвежда дронове, способни да извършват среднощни операции. Кръстила ги е "Вампир". Руската армия ги нарича "Баба Яга" - по името на неуловимата вещица от славянския фолклор, която трудно може да бъде засечена.