"Маркировката е заличена". Използва ли Русия севернокорейски ракети срещу Украйна

Дмитрий Чубенко, говорител на прокуратурата в Харков, показва фрагмент от балистична ракета, която според украинските власти е била произведена в Северна Корея, доставена на Русия и изстреляна срещу Украйна.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк на 5 януари се присъедини към САЩ, като заяви, че Русия е ударила Украйна с ракети, доставени от Пхенян, за първи път от началото на пълномащабната си инвазия.

"Русия атакува украинците с ракети, получени от държава, в която гражданите са измъчвани в концентрационни лагери за това, че имат нерегистрирано радио, говорят с турист, гледат телевизионни предавания", написа Подоляк в социалната мрежа X.

На 6 януари на журналисти в Харков бяха показани отломки от ракети, които са различни от ракетите, произведени в Русия.

"Методът на производство не е много съвременен", каза Чубенко. "Има отклонения от стандартните [произведени в Русия] ракети "Искандер", които по-рано сме виждали по време на ударите по Харков. Ето защо клоним към версията, че това може да е ракета, доставена от Северна Корея."

Областният управител на Харков Олех Синехубов също каза на 5 януари, че Русия е ударила източния украински регион с ракети, които не са руско производство.

"Извършваме всички необходими проверки. Засега ще кажа, че маркировката е заличена от тези ракети, но това, което виждаме, е, че страната, която ги е произвела, не е Руската федерация", заяви той.

На 2 януари по източния украински град Харков, вторият най-голям в страната след Киев, бяха нанесени масирани ракетни удари, включително по тази сграда в центъра. Загинаха двама души и бяха нанесени големи щети.

Снимка на тактическа балистична ракета с твърдо гориво KN-23, изстреляна по време на учение в Северна Корея. 

Украйна не е уточнила кои севернокорейски ракети според нея са били използвани от Русия, но анализатори предполагат, че става дума именно за KN-23, която изглежда почти идентично с руската "Искандер", или KN-24, която е очевидно копие на американската ATACMS.

Говорителят на прокуратурата в Харков Дмитрий Чубенко посочва надпис върху фрагмент от ракета, който не е нито на кирилица, нито на латиница.

Пожарникар гаси тлеещите останки от ракета след ударите по Харков на 2 януари.

На 4 януари говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че Русия е използвала неидентифицирани севернокорейски балистични ракети при два отделни удара по Украйна. Той нарече това "значителна и обезпокоителна ескалация". Кърби заяви още, че Русия се опитва да се снабди с балистични ракети с малък обсег от Иран. Кърби се позова на скоро разсекретени разузнавателни данни.

Друг фрагмент от ракета, попаднала в Харков. Анализатори коментират, че ако се потвърди информацията, че ракетите, изстреляни по Украйна, са от Северна Корея, това ще доведе до значителна ескалация на военното напрежение в Азия.

Украински следователи на дъното на кратер, образувал се след ракетния удар по Харков на 2 януари.

Неизползвани досега от Русия балистични ракети удариха втория по големина украински град Харков на 2 януари. Последва изявление на Вашингтон, че според разсекретени данни става въпрос за ракети, произведени в Северна Корея. Това са снимки, разпространени от Украйна в потвърждение на тази информация.