800 артилерийски снаряда за дни. Как се евакуира един украински град

Войници утешават възрастна жена, докато я евакуират от дома ѝ във Велика Писаривка, Сумска област, в Североизточна Украйна. Датата е 18 март. Украинските власти извеждат хората от града, който се намира само на 7 км от границата с Русия.
 

Стотици хора вече са евакуирани. Пейзажът на разрушението в района е резултат от интензивния руски обстрел, продължил седмици наред. Украинските военни власти съобщиха, че през последните дни Русия е изстреляла над 800 артилерийски снаряда по Суми - половината от това, което е изстреляла по региона през цялата минала година. 

Градската библиотека във Велика Писаривка е сред разрушените от руския обстрел сгради.

Книга в библиотеката носи белезите от войната.

Местната полиция обикаля от къща на къща, за да евакуира хората от домовете им. Градът е останал без електричество, газ, комуникации и течаща вода.

Олексий Брайл, служител на местната полиция, координира евакуацията на жителите.

Местен жител чака да бъде изведен от дома си.

Автобус превозва 24 жители, които са дали съгласието си да бъдат евакуирани и отведени на по-сигурно място - далеч от домовете им и тяхната общност.

Жители на Велика Писаривка изчакват евакуацията по време на затишие на обстрела.

Стотици украински цивилни граждани са евакуирани от Велика Писаривка - малък град на 7 км от руската граница. По него за дни са отправени толкова артилерийски изстрели, колкото за половината минала година