Прелет на горските феи. Как живеят калашите в Пакистан

Пътят до селата на калашите се вие през планинската верига, чието име е известно като "индийски убиец". Понякога там може да се срещне снежен леопард, а радикалният ислям крие заплаха за туристите и местните жители.

Калашите са етническо малцинство с бяла кожа и светли очи, а някои от тях твърдят, че са потомци на нашествениците на Александър Велики. (Снимка: Тарик Сюлемани, Creative Commons).

Религията на малцинството е сложна смесица от древни обичаи. Калашите вярват в горските феи, които прелитат през високите планински върхове, преди да се заселят в алпийските ливади през есента.

Докато стилът на обличане на мъжете от малцинството на калашите е почти неразличим от този на мюсюлманите в региона, дрехите на жените и момичетата изобилстват от черупки и камъни.

Жена продава дрехи в едно от селата на калашите в Хиндукуш. След като дълго време намаляваше, през последните години населението отбеляза леко увеличение до около 4000 души. Но културата на калашите е подложена на натиск от различни страни.

Ученички се събират пред камерата. Калашите са част от по-голяма етническа група, която някога е населявала съседен Афганистан.

Къщи на калашите близо до границата с Афганистан. Останалото отвъд нея малцинство приема исляма през 19 век (Снимка: Shutterstock).

Ученички от малцинството на калашите по време на сутрешно събиране. Децата от тази етническа група учат в смесени училища заедно с мюсюлманските деца от околните села. Според кореспондента на Свободна Европа наследниците на калашите изучават исляма по време на заниманията си. В момента няма отделни училища за децата на калашите.

Местен жител се оплаква на Дауд Хатак от примамливостта на телевизията, разказвайки, че по време на фестивали много от младите остават по домовете си, струпани пред телевизорите.

Лампа в едно от селата на калашите, поставена с помощта на местна неправителствена организация. Въпреки бедността сред това религиозно малцинство, по думите на кореспондента на Свободна Европа „хората имат много ограничени нужди, те не използват коли, основните им храни са яйца, мляко и т.н., така че всъщност се чувстват доста добре“.

Изоставени гробове в едно от селата на калашите. Дауд Хатак разказва, че телата на мъртвите са били поставяни в тези кутии и оставяни на открито заедно с накитите им. Но нощни набези на крадци са принудили калашите да възприемат нов погребален обряд.

Повечето от калашите вече се погребват под обърнатите им легла, след като ценните им вещи са изгорени.

В много от селищата на калашите има постройка, наречена Бешалини (на снимката), където жените с менструация са прогонени до края на месечния им цикъл. Това е и мястото, в което жените раждат.

Местни мъже в чайна близо до селата на калашите. Според кореспондента на Свободна Европа бъдещето на тази етническа група изглежда несигурно, особено предвид ислямското образование и тероризма.

Малко момиче се показва от къщата си в село на калашите. През 2013 г. пакистанските талибани се заканиха, че малцинството им ще бъде „елиминирано заедно с техните защитници – западните агенти, ако те не приемат исляма“ (Снимка: Shutterstock).

Високо в пакистанската част на планинската верига Хиндукуш, в разпръснати села живее едно от най-застрашените религиозни малцинства в света – калашите.