Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румъния саботира с разпит изслушването на Кьовеши за главен прокурор на ЕС


Правосъдният министър Тудорел Тоадер писа на колегите си в ЕС, че сънародничката му (на снимката) е била уличена в антидемократична дейност.
Правосъдният министър Тудорел Тоадер писа на колегите си в ЕС, че сънародничката му (на снимката) е била уличена в антидемократична дейност.

Лаура Кьовеши е призована на разпит в Букурещ по същото време, по което трябва да представи кандидатурата си за европейски главен прокурор пред комисията по правни въпроси в Европейския парламент, съобщава сайтът Romania Insider. Разпитът е във връзка с обвинение срещу нея за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване.

„Очевидно е, че по този начин някой се опитва да ме спре от участие в процедурата и получаване на позицията“, заяви Кьовеши пред местното радио Europa FM, цитирано от румънската редакция на „Свободна Европа“.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви пред „Свободна Европа“, че ЕС много внимателно следи отношението към всички кандидати за европейски главен прокурор.

„Много е важно всички кандидати да бъдат третирани справедливо по време на целия процес“, заяви Схинас в отговор на въпроса на кореспондента на „Свободна Европа“ в Брюксел Рикард Йозвяк.

По-рано стана ясно, че румънският правосъден министър Тудорел Тоадер е изпратил официално писмо до колегите си от държавите членки на ЕС в опит да ги убеди да не подкрепят избора на Лаура Кьовеши за нов главен прокурор на ЕС.

Тя е обвинена от сънародника си в подписването на „тайни антидемократични пактове“ с румънските служби за разследвания, свързани с националната сигурност и корупцията, съобщава още „Свободна Европа“.

Лаура Кьовеши ръководеше Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) в периода между 2013 и 2018 г. Миналата година обаче социалдемократите я отстраниха от поста.

По време на мандата на Кьовеши като главен прокурор по линия на антикорупцията стотици бизнесмени, политици и служители на държавната администрация попаднаха в затвора.

Присъда за злоупотреба с власт получи дори и лидерът на управляващата социалдемократическа партия Ливиу Драгнеа. Заради работата си Кьовеши се превърна в символ на справедливостта в Румъния.

След отстраняването ѝ от поста, тя се кандидатира за новата длъжност на главен прокурор на ЕС и засега води в краткия списък от трима кандидати. Румънското правителство обаче прави всичко възможно да осуети избора ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG