Връзки за достъпност

Извънредни новини

Машинното гласуване ще замени бюлетините от догодина


Още на евроизборите през пролетта в най-малко 3000 избирателни секции трябва да се организира машинно гласуване, а на местните избори през есента – в поне 6000.
Още на евроизборите през пролетта в най-малко 3000 избирателни секции трябва да се организира машинно гласуване, а на местните избори през есента – в поне 6000.

Машинното гласуване да измести изцяло хартиените бюлетини от догодина, приеха депутатите в четвъртък.

На евроизборите през пролетта в най-малко 3000 избирателни секции ще се организира такъв тип вот, а на местните избори през есента – в поне 6000, решиха още депутатите.

По предложение на ДПС беше прието след местните избор в секциите, където има машини, да се гласува само с тях и да няма хартиени бюлетини.

Късно вечерта в сряда правната комисия прие драстично вдигане на прага за преференциален вот, който вече да бъде равен на националната, районната или общинската избирателна квота. Тази квота се изчислява като се съберат действителните гласове, подадени за всички листи и кандидати в общината, и се разделят на броя на мандатите, т.е. за европейските избори например тя ще бъде над 100 000 гласа.

В подкрепа на промените гласуваха представителите на ГЕРБ, ДПС и „Обединени партиоти“. ВМРО и БСП се обявиха против.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG