Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" обезсмислиха преференциалния вот


Bulgarian Parliament

На среднощно гласуване в правната комисия бетонно мнозинство от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" обезсмисли т.нар. преференциален вот или иначе казано възможността на избирателите да пренареждат партийната подредба на кандидатските листи.

Срещу предложението гласуваха единствено народните представители на БСП в комисията. Очаква се разглеждането на текстовете да продължи до малките часове на нощта - до приключване на промените в Изборния кодекс. Според приетата предварително процедура промените трябва да бъдат разгледани в четвърък (само няколко часа по-късно) в пленарна зала и така да бъдат одобрени окончателно.

Според настоящия кодекс възможност да пренаредят листата на дадена формация имат 7% от подалите гласове за нея. За европейски избори прагът на преференция е 5 на сто.

След предложение от сряда вечерта обаче този праг се вдига драстично. Мнозинството прие идеята на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС „предпочитанията за отделните кандидати да са валидни ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската избирателна квота“.

Що е то общинска избирателна квота?

Общинската избирателна квота се изчислява за всеки отделен избор като след вота се съберат всички действителни гласове, подадени за всички листи и кандидати в общината, и се разделят на броя на мандатите (за парламент или общински съвет). За европейските избори се изчислява национална избирателна квота по сходна формула: всички действителни гласове, подадени на вота, разделени на местата, които България има в ЕП, т.е. 17.

Ако в четвъртък предложението на ДПС получи същата подкрепа от ГЕРБ и "патриотите", на предстоящия евровот ще има само теоритична възможност за пренареждане на партийните листи.

Само за пример: на евроизборите през 2014 година всички действителни гласове са 2 239 430. При този брой националната избирателна квота е 131 731 човека. Или иначе казано: за да бъде пренаредена листата, на която и да е формация – 131 731 души трябва да са посочили един и същи кандидат, за да променят подреждането.

Сметката за парламентарни избори: Ако досега на народен представител от Велико Търново, например, бяха достатъчни между 3 и 4 000 гласа, за да пренаредят партийната листа и да си гарантира място в НС, то сега това ще са над 15 000 гласа, което е точно толкова постижимо колкото пренареждането на листата за ЕП.

ДПС атакуват преференциите от самото им въвеждане в Изборния кодекс. В миналия мандат, когато ГЕРБ управляваше в коалиция с Реформаторския блок, партията на Борисов твърдеше, че е гарант за запазването на преференцията, защото това е най-приемливият мажоритарен инструмент.

Сега обаче нито ГЕРБ, нито "Обединени патриоти", които са управляващи, имат желание да запазят възможността гражданите да влияят директно върху изборния процес.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG