Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" обезсмислиха преференциалния вот


Bulgarian Parliament

На среднощно гласуване в правната комисия бетонно мнозинство от ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти" обезсмисли т.нар. преференциален вот или иначе казано възможността на избирателите да пренареждат партийната подредба на кандидатските листи.

Срещу предложението гласуваха единствено народните представители на БСП в комисията. Очаква се разглеждането на текстовете да продължи до малките часове на нощта - до приключване на промените в Изборния кодекс. Според приетата предварително процедура промените трябва да бъдат разгледани в четвърък (само няколко часа по-късно) в пленарна зала и така да бъдат одобрени окончателно.

Според настоящия кодекс възможност да пренаредят листата на дадена формация имат 7% от подалите гласове за нея. За европейски избори прагът на преференция е 5 на сто.

След предложение от сряда вечерта обаче този праг се вдига драстично. Мнозинството прие идеята на Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС „предпочитанията за отделните кандидати да са валидни ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската избирателна квота“.

Що е то общинска избирателна квота?

Общинската избирателна квота се изчислява за всеки отделен избор като след вота се съберат всички действителни гласове, подадени за всички листи и кандидати в общината, и се разделят на броя на мандатите (за парламент или общински съвет). За европейските избори се изчислява национална избирателна квота по сходна формула: всички действителни гласове, подадени на вота, разделени на местата, които България има в ЕП, т.е. 17.

Ако в четвъртък предложението на ДПС получи същата подкрепа от ГЕРБ и "патриотите", на предстоящия евровот ще има само теоритична възможност за пренареждане на партийните листи.

Само за пример: на евроизборите през 2014 година всички действителни гласове са 2 239 430. При този брой националната избирателна квота е 131 731 човека. Или иначе казано: за да бъде пренаредена листата, на която и да е формация – 131 731 души трябва да са посочили един и същи кандидат, за да променят подреждането.

Сметката за парламентарни избори: Ако досега на народен представител от Велико Търново, например, бяха достатъчни между 3 и 4 000 гласа, за да пренаредят партийната листа и да си гарантира място в НС, то сега това ще са над 15 000 гласа, което е точно толкова постижимо колкото пренареждането на листата за ЕП.

ДПС атакуват преференциите от самото им въвеждане в Изборния кодекс. В миналия мандат, когато ГЕРБ управляваше в коалиция с Реформаторския блок, партията на Борисов твърдеше, че е гарант за запазването на преференцията, защото това е най-приемливият мажоритарен инструмент.

Сега обаче нито ГЕРБ, нито "Обединени патриоти", които са управляващи, имат желание да запазят възможността гражданите да влияят директно върху изборния процес.

Facebook форум

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG