Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът наложи вето на новия закон за личните данни


Президентът Румен Радев наложи в понеделник вето върху промените в Закона за защита на личните данни. Текстовете бяха критикувани от правозащитници и юристи, според които новата инициатива позволява проверки срещу журналисти, блогъри, учени и писатели.

Става въпрос за 10 конкретни критерия, които Комисията за защита на личните данни ще ползва, за да прецени дали в даден случай свободата на словото надделява над правото обект на журналистическо разследване да не бъде поставян във фокуса на общественото внимание или не.

Глобите за медии, блогове и други субекти, боравещи със словото, са до 5000 лв. за първо нарушение и двойно при рецидив. Когато става дума за фирма, оперираща с лични данни, санкцията е до 4% от оборота ѝ или до 20 000 млн. евро.

„Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл“, мотивира се държавният глава.

Според Радев става въпрос за „свръхрегулация“, която „води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни като „се жертва“ свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи“.

Сред най-активните критици на новите разпоредби бяха Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) и Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ).

XS
SM
MD
LG