Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Сергей Федотов“ отседнал в хотел до офиса на Гебрев в София


Денис Сергеев, известен и като "Сергей Федотов".
Денис Сергеев, известен и като "Сергей Федотов".

Агентът на руското ГРУ Денис Сергеев, станал известен с фалшивата си самоличност „Сергей Федотов“, е отседнал в хотел до офиса на оръжейния производител Емилиян Гебрев в София през април 2015 г., съобщава в. „24 часа“.

Именно тогава бяха отровени Гебрев, синът му Христо и производственият директор на „Емко“ Валентин Тахчиев.

„Федотов“ е заснет от охранителни камери в района на хотел „Орбита“, намиращ се в сградата, където е и офисът на оръжейното дружество на Гебрев. Според неофициална информация на „24 часа“ руският агент е бил засечен с автомобил, нает от него при посещението му в България през 2015 г.

Денис Сергеев е заподозрян като съучастник в отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през март 2018 г. Самоличността му бе разкрита от британския разследващ сайт „Белингкат“, който миналата седмица съобщи, че руските власти активно заличават всички следи за съществуването на „Федотов“ в информационните им масиви.

Именно предполагаемата връзка на агента на ГРУ с отравянето на Гебреви и Тахчиев стана повод в разследването на българския случай да се включат и британските служби. Според „достоверен източник“ на „24 часа“ от съвместното разследване вече е напълно сигурно, че българският оръжееен производител е станал обект на нападение, а не се е натровил случайно с пестициди в консумирани от него салата и кафе.

Тази версия бе изнесена първончално от главния прокурор Сотир Цацаров, който впоследствие обаче уточни, че със сигурност не става въпрос за хранително натравяне. Самият Гебрев отрича да е консумирал рукола и кафе през 2015 г. и твърди, че основният мотив за атаката срещу него е тогавашното му намерение да придобие русенското оръжейно дружество „Дунарит“.

Както бизнесменът коментира пред Свободна Европа, отравянето му няма как да е станало без външна намеса и съдействие от българска страна. По думите му този случай е част от „изключително добре обмислена, целенасочена и последователна репресия и война“ не само срещу самия него, а срещу едрите играчи от българската оръжейна индустрия.

Близкият приятел на Гебрев и бивш военен министър Бойко Ноев пък заяви по този повод пред БНР, че посещението на руски гражданин, който е идвал в България две седмици преди отравянето на оръжейния бизнесмен, съвпада с два взрива в оръжейния завод „ВМЗ Сопот“ през март и април 2015 г.

„Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот“, каза Ноев пред БНР в неделя.

Той визира двата взрива в складове на „ВМЗ-Сопот“ – на 21 март и 14 април 2015 г., при които, за щастие, нямаше пострадали. Официалната версия за взировете беше производствена авария, но неофициално се твърдеше, че се работи и по версията за саботаж от конкуренцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG