Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за отравянето на Гебрев е обвито в пълна секретност


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Никой не е търсил, нито информирал оръжейния производител за хода на разследването от октомври миналата година. Прокуратурата и МВР отказват да коментират.

Българските разследващи органи пазят в пълна тайна съдбата на делото за отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор в завода „Емко“ Валентин Тахчиев през 2015 г.

Потърсени за коментар от Свободна Европа във връзка с последните разкрития за вероятната връзка на руски агент със случая, от МВР препратиха към прокуратурата, откъдето отказаха всякаква информация.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова заяви, че не е запозната с казуса, а колегата ѝ в Софийската градска прокуратура Зорница Таскова категорично отказа да дава каквито и да било изявления по темата. Помолена да уточни поне дали разследването все още е в ход или е спряно или прекратено, тя заяви, че няма да коментира и този въпрос.

Според източник на Свободна Европа от специалните служби, въпросният агент на руското ГРУ, добил популярност под името Сергей Федотов, въобще не е бил обект на разследване от българска страна за евентуално участие в отравянето на Гебреви и Тахчиев. Твърдият отказ на прокуратурата и МВР изобщо да коментират случая обаче препятства възможността тази неофициална информация да бъде потвърдена или отречена официално.

Междувременно „Медиапул“ съобщи, че МВР отказва да отговори на въпроси по темата дори и по линия на Закона за достъп до обществена информация. Единственото, което уточняват от вътрешното министерство е, че по случая се води разследване и предоставянето на подробности от него се дават само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Коментар на Гебрев

Самият Емилиян Гебрев коментира пред Свободна Европа, че от октомври миналата година не е влизал в контакт с разследващите отравянето му. Вместо това той е бил призован в петък в следствието във връзка с друго висящо дело, част от засилената активност на държавата срещу бизнеса му, след като придоби русенското оръжейно дружество „Дунарит“. Публична тайна е, че към завода има силен интерес депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Освен това Гебрев отрече да е споделял пред британския разследващ сайт „Белингкат“, че според него възможните мотиви за отравянето му са два – че е доставял оръжие в Украйна, както и че Русия може да е искала завода в Русе.

Както е известно, Сергей Федотов е заподозрян от британските служби за участие в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия миналата година в Солсбъри. Именно в тази връзка българските служби получават информация от колегите си, че агентът на ГРУ е бил в България непосредствено преди мистериозното отравяне на Гебреви и Тахчиев.

Тримата бяха отровени с неизвестно вещество в края на април 2015 г. По съвет на лекари от Военномедицинската академия тогава бизнесменът бе изпратил проби в лаборатория на финландския институт за проверка по Конвенцията за химически оръжия (VERIFIN).

Според доклада на лабораторията симптомите на пострадалите може да са били предизвикани от някои забранени пестициди, сред които е посочено веществото Amiton (познат в Русия като Тетрам). Веществото се произвежда от 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия. Amiton е от семейстовто на „Новичок“.

След инцидента със семейство Скрипал във Великобритания Гебрев е настоявал да се отвори повторно разследването за собственото му отравяне, класирано като неразкрито от столичната полиция, съобщи наскоро „Капитал“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG