Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новичок" в България? Третият заподозрян по "Скрипал" е идвал точно преди отравянето на Гебрев


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Руски агент, който е подозиран от властите във Великобритания, че е замесен в отравянето с "Новичок" в Солсбъри, е бил в България няколко пъти през 2015 година. Престоят му в България е бил непосредствено преди българският бизнесмен Емилиян Гебрев и неговият син да бъдат отровени с вещество, за което се предполата, че е близко до "Новичок". Името на този агент е Сергей Федотов.

Кога Федотов е бил у нас

Според информация, с която Свободна Европа разполага, на 22 февруари 2015 година Федотов за първи път се озовава в София, откъдето лети за Москва. Точно два месеца по-късно, на 24 април лицето, ползващо това име, каца с полет от руската столица в Бургас.

Sergey Fedotov's travel list
Sergey Fedotov's travel list

Шест дни по-късно (на 30 април) Федотов трябва лети от София за Москва. Или поне това показва справка за закупените на негово име билети. Според „Белингкат“ обаче Федотов не се появява на летището в София, защото на 28 април той лети от истанбулското летище „Ататюрк“ за Москва, с билет, купен в последната минута.

​Именно 28 април е и денят, в който Гебрев е хоспитализиран след припадък на публично събитие, на което е домакин.

Българските служби са проверявали „Федотов“

Според източници на Свободна Европа в българските служби, те са правили справка за пребиваването на предполагаемия руски агент у нас.

По техни данни страната ни е получила информация от партньорски служби, че Федотов вероятно е пребивавал на територията на България. Партньорските служби са поискали справка за влизането в страната и престоя на Федотов.

Проверката вероятно е правена през миналата година след сигнал, постъпил в България от Великобритания. Искането е било заради случая „Скрипал“, допълниха източници, пожелали анонимност.

Кой е Федотов

В края на миналата година руският сайт за разследваща журналистика „Фонтанка“ съобщи за трети служител на руското военното разузнаване, който според тях е замесен в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания. Според медията Сергей Федотов е посетил Великобритания през 2016, 2017 и 2018 година.

Преди ден британският "Телеграф" съобщи, че руският военен, който влязъл на Острова с името Сергей Федотов, е кацнал в един и същи ден с двамата други мъже, обвинени за нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия - Александър Петров и Руслан Боширов.

Федотов имал билет за същия полет, както и те, но в последния момент си е взел чекирания багаж от самолета, твърди изданието.

Според цитираните документи, Сергей Федотов е 45-годишен и използва фалшив паспорт, подобен на този на Петров и Боширов. По-късно британските власти обявиха, че двамата са офицерите от руското Главно разузнавателно управлевие (ГРУ) Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Те дори са получили държавни отличия за службата си в Украйна.

Засега истинската самоличност на Сергей Федотов остава неизвестна, както и ролята му в отравянето на Скрипал, пише "Телеграф". Според една от версиите, той е внесъл веществото "Новичок", с което е извършено нападението. Според друга, той е извършил серия от разузнавателни мисии, като е докладвал на Мишкин и Чепига за местонахождението на Скрипал.

Федотов и преди е пътувал до Великобритания – през март 2016 и през март 2017 г., според руското издание "Фонтанка". На негово име обаче няма регистрирани имоти, превозни средства или телефонен номер в Русия, нито профил в социалните мрежи, пише още "Фонтанка".

Българската връзка

В четвъртък разследващият сайт „Белингкат“ изнесе информация, че Сергей Федотов е пребивавал в България през 2015 година.

Посещенията му са били непосредствено преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да проявят симптоми, подобни на отравяне с вещество, близко до "Новичок". За случая съобщи в края на януари „Капитал“.

Собственикът на оръжейната компания "Емко" Емилиян Гебрев, синът му, както и директорът на "Емко" Валентин Тахчиев бяха отровени през 2015 г. с неизвестно вещество. По съвет на лекари от Военномедицинската академия тогава бизнесменът е изпратил пробите в лаборатория на финландския институт за проверка по Конвенцията за химически оръжия (VERIFIN). В доклада на лабораторията се посочва, че симптомите на пострадалите може да са били предизвикани от някои забранени пестициди, сред които е посочено веществото Amiton (познат в Русия като Тетрам). Веществото се произвежда от 50-те години като инсектицид, но скоро след това нервнопаралитичният му ефект го прехвърля в категорията на химическите оръжия. Amiton е от семейстовто на „Новичок“.

След инцидента със семейство Скрипал във Великобритания Гебрев е настоявал да се отвори повторно разследването за собственото му отравяне, класирано като неразкрито от Столичната полиция.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG