Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кремъл се съмнява да е имало отравяне с "Новичок" в България


Как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, попита говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, попита говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Кремъл се съмнява в истинността на инфорацията, според която е имало и трети замесен в отравянето на семейство Скрипал, който преди това е извършил и отравяне в България. Това заяви днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от БТА.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с невропаралитичния агент "Новичок" миналата година.

"Видяхме съобщенията в тази връзка. Има само един въпрос: как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо това се е разбрало едва сега?", каза Песков.

На 6 февруари "Дейли телеграф" съобщи, че по думите на негов източник британското следствие проучва версия, според която в отравянето на двамата Скрипал е участвал и трети човек - служител от руското военно разузнаване, използвал псевдонима Сергей Федотов.

Според информация, с която "Свободна Европа" разполага, Федотов е бил в България два пъти през 2015 г. Вторият път той напуска страната точно преди българският бизнесмен Емилиян Гебрев и неговият син да бъдат отровени с вещество, за което се предполата, че е близко до "Новичок".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG