Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Радев обяви конкурса за нови изтребители за опорочен


Правителството е нарушило процедурата и така е нанесло троен удар по България, заяви държавният глава.
Правителството е нарушило процедурата и така е нанесло троен удар по България, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев заяви, че правителството е нарушило процедурата за конкурс за нов многоцелеви изтребител и така е извършило „политически лобизъм“.

„За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България“, заяви Радев след церемонията по освещаването на бойните знамена на Българската армия на Богоявление.

Преди Коледа министрърът на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Емил Караниколов предложиха правителството да започне преговори със САЩ за предложените от тях нови изтребители F-16 Block 70/72 Viper. Освен това кабинетът ще предложи на парламента възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна.

Офертата на САЩ тепърва ще се договаря и изяснява, но в американското предложение е включено цялото оборудване, докато при другите ще се наложи част от него да се купи от трета страна, обясни по-рано министърът на отбраната. В такъв случай пакетът пак ще надхвърли определената ценова рамка от 1,8 млрд. лева с ДДС, уточни той. Каракачанов отбеляза също, че САЩ са заявили, че са готови да свалят цената в хода на преговорите и изтъкна, че става дума за започване на преговори, а не за сключване на сделка.

XS
SM
MD
LG