Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Не искам децата да ходят в центъра“ или “Не искам 10%”? Нови съмнения около СРС-тата срещу Иванчева


Делото за корупция срещу отстранената кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и предишния кмет на квартала Петко Дюлгеров е изпълнено със съмнения от самото начало.

Зрелищният показен арест на двете жени, последвалите извънредни мерки за сигурност, съпътстващи разглеждането на мерките им за неотклонение, упорството на апелативния спецсъд да ги държи с месеци в следствения арест – всичко това наклони част от общественото мнение в тяхна защита.

Съмненията около тезата на прокуратурата, че Иванчева и Петрова действително са поискали и взели подкуп от 70 000 евро от основния свидетел – строителният предприемач Александър Ваклин, се подхранваха и от някои от станалите известни извадки от записаните със специални разузнавателни средства (СРС) разговори по делото.

Според последните изявления на подсъдимите в протоколите от СРС-тата са допуснати неточности, които изцяло променят смисъла на казаното. Във вторник Петрова посочи като пример една своя реплика: „Не искам децата да ходят в центъра“. Спорен нея тази фраза е била отразена в доказателствата по делото като “Не искам 10%“.

Става въпрос за случай, нямащ общо с казуса, а с учителката по математика Правда Найденова от 125-о училище в “Младост“ 1, която напусна през есента на 2017 г. и беше последвана от всички деца в класа си.

„Има много пропуснати моменти, има съществени различия на много места, ще ги обсъждаме в зала, защото някъде са спестени имена, волно или неволно, на колеги или на други хора от Столична община“, добави Петрова.

Двете подсъдими не за пръв път твърдят, че разследващите подменят смисъла на протоколираните разговори от използваните по делото СРС-та. През миналата година двете жени предприеха тактиката да преписват на листове части от СРС-тата в опит да разобличат пред обществото постановката, в която според тях са попаднали преди арестите.

Именно на един от тези листове личеше и следният разговор между обвиняемия като посредник в корупционната схема Петко Дюлгеров и основния свидетел Александър Ваклин, осигурил белязаните 70 000 евро за подкупа:

“Дюлгеров: Ако не вземе парите какво правим?
Ваклин: Тогава ще я разходим на Витоша.
Дюлгеров: Да, ще ѝ пратим командоси, ще бъде бутната към...
Ваклин: По-добре бизнес, отколкото сила!”

На следващото заседание Иванчева и Петрова обаче вече не можеха да показват въпросните извадки то СРС-та, тъй като ръцете им отново бяха оковани с белзници зад гърбовете. Тогава те обявиха, че спецпоркуратурата е започнала да трие и манипулира част то протоколите от СРС-та, които двете вече бяха прочели и показали на медиите.

“Чели сме ги и сме ги преписвали. Затова с г-жа Иванчева започнахме да правим абсолютно преписване, цялостно, за да го имаме в нашите тетрадки преписано... Сега са подменени. Текстът е подобен, но подмяната е, че репликите, които уличават г-н Ваклин са изтрити”, заяви на 7 юни Биляна Петрова, уточнявайки, че срещу името на Ваклин вече пишело основно “не се чува”.

Делото срещу тримата на първа инстанция продължава, като спецсъдът все още не е разгледал всички събрани със СРС-та веществени доказателства. Едва след произнасянето на присъдите им, съдия Иво Хинов ще трябва да обсъди в мотивите си дали въпросните записи са манипулирани или отговарят напълно на законовите изисквания.

XS
SM
MD
LG