Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвинения в манипулации белязаха изборите в ДР Конго


Жители на Киншаса празнуват новината за победата на опозиционния кандидат Феликс Цисекеди.
Жители на Киншаса празнуват новината за победата на опозиционния кандидат Феликс Цисекеди.

Избирателната комисия в Демократична република Конго обяви лидера на опозицията Феликс Цисекеди за победител в президентските избори. Той е получил над 7 милиона от гласовете, което е с един милион повече от гласовете, подадени за неговия опонент - предварително сочения фаворит Мартин Фаюлу.

Управляващите заявиха, че изборите са манипулирани. В четвъртък Фаюлу обяви, че ще оспори резултатите от изборите и призова последователите си да устоят на „тежката атака върху дойстойнството на хората в страната“. Съмнения в изборните резултати изказаха и ръководни фигури от католическата църква в страната. Те твърдят, че резултатите не кореспондират с данните от предварително проучване на църквата, проведено преди 12 дни.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан поиска повече „яснота“ за резултатите. Той също напомни, че победата на Цисекеди не отговаря на предварително получените данни.

Изборите бяха очаквани като гаранция за първото демократично предаване на властта в страната, след като ДР Конго получи независимост през 1960 г.

XS
SM
MD
LG