Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военната комисия одобри започване на преговори за изтребители F-16


Каракачанов очаква до 3-4 месеца да се завърши процедурата и да се стигне до договор.

Парламентарната комисия по отбрана одобри предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за купуване на изтребители F-16, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

В подкрепа на искането на Министерския съвет на закрито заседание във вторник са гласували депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Против са били народните представители на БСП, които искаха отлагане на заседанието, и „Воля“, съобщи военният министър.

За започване на преговори за изтребители F-16 се в пленарна зала очаква да гласуват депутатите на ГЕРБ и ВМРО. Не е ясно обаче дали другите формации от „Обединени патриоти“ – НФСБ и „Атака“, ще подкрепят предложението на кабинета.

Според Каракачанов ДПС ще гласуват за предложението в пленарна зала и така ще гарантират мнозинство. "Очаквам, че тяхната парламентарна група ще повтори гласуването на своите колеги от комисията", заяви той.

Освен започването на преговори със САЩ, кабинетът предлага да се допусне отклоняване от досегашните изисквания на проекта, а именно предвидения таван от 1.8 млрд. лева с ДДС. В отговор на въпрос Каракачанов заяви, че офертата на САЩ надвишава тавана с по-малко от 300 млн. лева, но смята, че цената да падне при преговорите.

Той заяви още, че очаква до 3-4 месеца да се завърши процедурата и да се стигне до договор.

Най-ново видео

Хокей на 81 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
XS
SM
MD
LG