Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно: Съдът спря строежа на втори лифт в национален парк „Пирин“


Плановете на кабинета да разреши строителството на втори лифт над Банско по-рано предизвикаха протести на природозащитници.
Плановете на кабинета да разреши строителството на втори лифт над Банско по-рано предизвикаха протести на природозащитници.

Върховният административен съд окончателно отмени промените в плана за управление на национален парк „Пирин“, позволяващи нови строежи в защитената територия, съобщи БТА. Благодарение на тези промени трябваше да се осъществи решението на кабинета за строеж на втори лифт над Банско.

До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли, че промените в плана за управление на парка нарушават разпоредби от българското и международното право. Според петчленния състав на съда, който се позовава на Закона за защитените територии, в парка се допуска единствено ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения.

Парк „Пирин“ не само се ползва от най-високата защита по българското законодателство, но е вписан и в списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство.

Решението е удар за бившия вицепремиер Валери Симеонов, който активно подкрепяше изграждането на втори лифт над Банско. „Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя“, заяви Симеонов преди половин година в отговор на въпрос какво ще стане, ако отмяната на плана за строежи бъде потвърдена от ВАС. След като решението вече е факт, Симеонов коментира, че това е „много тъжен ден за българската икономика и туризъм, а решението (на съда) най-вероятно е взето под натиск“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG