Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция съобщи, че все още е готова на преговори за "Gripen"


F-16 fighter jets
F-16 fighter jets

Швеция остава в готовност за още разговори с българската страна за изтребителите „Gripen”. Това стана ден след като парламентът трасира пътя на правителството да преговоря със САЩ за самолетите F-16, съобщи Медиапул.

„Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори в случай, че България иска да проведе такива“, се посочва в становище на Йоаким Валин, директор в Агенцията за отбранително имущество на Швеция.

По думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов (ВМРО) ако се провалят преговорите между София и Вашингтон, страната отново ще преговаря с Швеция.

Яснота какво се случва с изтребителите, по неговите думи, трябва да има до средата на годината. Очаква се преговорите да започнат през февруари и да продължават три или четири месеца.

В становището си Валин акцентира, че „Шведската оферта е по-добра“. Той напомня, че машините “Gripen” ще са повече – 10 на брой, а заедно с оборудването цената им ще бъде под доскорошния таван на проекта 1.8 млрд. лв. Българският анализ сочи обратното: ако изтребителите бъдат оборудвани с пълната бойна техника, цената им ще надскочи определения бюджет.

Преди ден Народното събрание с мнозинствоито на ГЕРБ, ВМРО и ДПС даде мандат на правителството да се „отклони“ от сегашните условия на проекта. Целта беше страната да има възможност за по-гъвкаво поведение в преговорите в САЩ.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG