Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК: Хората не искат данъците им да отиват в държави без върховенството на закона


Евродепутатите подкрепят предложенията на Еврокомисията, заяви Катайнен.
Евродепутатите подкрепят предложенията на Еврокомисията, заяви Катайнен.

Гражданите на ЕС не са съгласни данъците им да отиват към държави, които не спазват върховенството на закона. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в интервю за БТА.

„Вярвам и се надявам, че въпросът с върховенството на закона ще има по-голяма роля при разходите по новия бюджет на ЕС до 2027 г. Не може да искаме от европейските граждани да плащат данъци и тези пари да отиват в държави, където правителствата умишлено нарушават законността“, заяви Катайнен по повод промените в отпускането на европейски средства в бъдещия бюджет на Европейския съюз.

Той допълни, че в Европейският парламент има силна подкрепа за предложението на ЕК нарушителите да бъдат лишавани от европейски фондове.

Досега Европейската комисия е инициирала наказателни процедури за нарушаване на върховенството на закона срещу Полша и Унгария. Процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор предвижда като крайна мярка отнемане на правото на глас в ЕС на онази страна, която нарушава основен принцип на Общността. Един от основните принципи е върховенството на закона.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG