Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една лъжа, липса на стабилност и малко телевизионна мистика


Една лъжа, липса на стабилност и малко телевизионна мистика
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:54 0:00
Директен линк

Казвам ви, скъпи приятели, че властта хем лъже, хем не си покрива следите, вие не вярвате. Ето например: тая седмица Върховният административен съд (ВАС) окончателно пресече плановете за втори лифт в Пирин. Това се случи след като магистратите отмениха промените в плана за управлението на планината. И по цялата логика на света Валери Симеонов вече трябваше да е скочил от моста в Бургас с вързана релса на врата. Защото той сам обеща именно такива действия, ако работата с лифта не стане. И ето – решението е окочателно спряно, а лидерът на НФСБ никаква релса не си върза на врата, от никакъв мост не скочи. Не са хубави тия работи.

Вторник: ден без релса

Не може така безскрупулно да се лъже, казвам ви. Вместо да предприеме мерките, които обеща, Симеонов вика: "Това е тъжен, да не кажа трагичен ден за българската икономика и туризъм". Тъгуваме и ние. Но, разбира се по причина, че си останахме излъгани от Симеонов. Единственият, който не тъгува, е Цеко Минев, защото нали се оказа, че не той бил собственик на Юлен, а ски легендата Марк Жирардели. Най-вероятният бъдещ развой на събитията е той да потъгува малко и после пак да се върне като съветник на министърката на туризма Николина Ангелкова.

Иначе ако предполагате, че поне тази седмица мина безпроблемно за администрацията – грешите. Беше регистриран чисто нов, но иначе пореден, срив на системата за лични документи на МВР. Този път техническите неуредици успяха да предизвикат дори по-големи от обичайните опашки в КАТ. Обаче, добре че се случи, че иначе още щяхме да се занимаваме с електронните винетки. Като стана дума за винетки пък – Агенция Пътна инфраструктура реши да наеме IT-специалист точно за въпросната тол система. За да реши проблемите й, той ще получава разточителната заплата от 510 лева.

Сряда: човек още не е стъпил на Луната

Но да не задълбаваме в технологични детайли. Все пак преди няколко дни стана известно, че за учителка от София човек все още не е стъпвал на луната. Именно с това безценно знание били дарявани учениците от столичното 38-о СОУ „Васил Априлов“. Ние после искаме електронните винетки да вървят. Добре е към очакванията да се подхожда стъпка по стъпка. Първо човек нека човек стъпи на луната, чак после да се занимаваме с електронни винети. В тоя план – изобщо няма смисъл да се отваря дума още за електронно правителство.

Петък: Нестабилност

Колкото до политическата обстановка през изминалата седмица: военният министър Каракачанов прозря: „На практика в България има две Българии. Едната за хората, които учат, работят, плащат данъци, спазват законите. И другата България е на онези хора, които смятат, че имат само права и не трябва да имат никакви задължения“. Боже, какво чудесно описание на разминаването между избиратели и управляващи... И все пак – ако трябва да сме сериозни: разделението между хората в България е факт. Не трябва ли именно властимащите да работят против него, вместо да го задълбочават?

Да оставим обаче двете Българии настрана и да погледнем към стабилността, в която тънем. Засега обяснението е, чя тя липсва само в патриотичната коалиция. Ситуацията е малко като в стария лаф за проводниците и полупроводниците: засега си признаваме само, че стабилност липсва в малката коалиция. После ще чуем същите думи и за голямата, но този път не казани от Красимир Карачанов като сега: „Няма стабилност, разбира се, гласуваме за самолетите – две от партиите гласуват против... Кое му е стабилното“

Както се вижда и мнозинството си е съвсем стабилно. Прие процедурата за Ф-16 с малцинство... и с помощта на ДПС. Жалко, че Делян Пеевски го нямаше в пленарна зала, иначе и той щеше да гласува. Впрочем историята с прелитането на изтребителите през парламента показва как една добра идея, да не кажа единствената добра, може да бъде тотално компрометирана от пълната липса на уважание към институциите от самите хора, които ги изпълват.

Вторник: Разчистените доказателства

Оставаме още малко в парламента, където бе отхвърлено президентството вето върху тайните арести. Което ще рече, че ако властите поискат могат да ви арестуват и никой да не разбере това. Не просто близките ви, ами и адвокатът ви. Обяснението идва, както винаги, блестящо структурирано от Данаил Кирилов: „Адвокатът в някои от случаите може да е и подбудител, да е дал дори технически способи за извършване на деянието. Може да е укривател“

Разбира се. Даже предлагам да стигнем още по-напред в потъпкването на конституционния принцип, че всечки има право на защита. Може властимащите да гледат на отношенията адвокат – подзащитен като на създаване на организирана престъпна група. Така и прокуратурата ще може и да ги подслушва безпрепядствено. Така де – ГЕРБ хич не се вълнуват от дребнотемия като конституция.

Ставайки дума за дребнотемия пък, гледайте какво нещо са детайлите. Излязоха мотивите, с които Софийският градски съд оправда четиримата обвиняеми по делото „Алабин“. Няма как да не се сещате – става дума за рухналата през 2006 година сграда в София, която уби две момичета. Според магистратите проваленото разследване на казуса, което доведе до оправдаването на обвиняемите, се дължи не на кого да е, а именно на Цветан Цветанов. В качеството си на зам-кмет на София по онова време, той издал необмислена заповед. С нея разпоредил да бъдат разчистени всички строителни отпадъци от мястото на инцидента, а останалите части от сградата да бъдат съборени и също изхвърлени. Заповедта на Цветанов е била издадена без разрешението на прокуратурата. Или иначе казано: Цветанов е разпоредил „разчистане на доказателствата“. После съдиите били лоши, че пускали обвиняемите. Същественият въпрос е как се очаква по обществено значими дела да има наказателни присъди, като няма доказателства. Защото или някой ги е „разчистил“ или в други случаи просто не ги е събрал.

Четвъртък: Мистика

Иначе от седмицата стана ясно още, че ако нещо много ви пречи – можете да си викнете багер и да го изравните със земята. Съвсем като случая с дюните на Смокиня. Сещате се: пясъците преечели на гледката на един човек, той решил, че няма нужда от тях и мигом викнал багер да го разоре. Това, че са защитени от закона него не го интересува. Пречат му. Иде багер, маха ги. То така стана и с дивите плажове по цялото Черноморие: дюните пречеха, поразчистиха ги, за да освободят място за хотели-мастодонти, които хич не развалят гледката...

И още: Обществената телевизия пуска предаване за мистерии, загадки и магии. В ролята на Кашпировски ще е Стойчо Керев. Ако не се полчи с рейтинга – приятелят му Кушлуков може пак да покаже среден пръст в ефир, както стори преди година в ефир. Ако пък рейтингът задоволи ръководството на БНТ, телевизията може да покани врачките от Евроком, които гадаят съдбата ви по импулсен телефон само срещу дата на раждане.

Ето, ако имахме такова предаване още преди развръзката по Пирин щяхме да знаем, че Валери Симеонов ни е излъгал за релсата.

XS
SM
MD
LG