Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хюман Райтс Уоч: Днешните диктатори са деца на демокрацията


Все по-често хората по света се изправят срещу автократични режими в защита на правата си. Това е сред основните заключения на годишния доклад на правозщитната организация „Хюман райтс уоч“. Въпреки това нарушенията на човешките права продължават да се срещат навсякъсде по света, включително в Европа.

„За разлика от традиционните диктатори, днешните автократи обикновено идват от демократични системи“, пише директорът на организацията Кенет Рот. „Повечето използват една и съща стратегия – първо демонизират уязвими малцинства, за да си спечелят широка подкрепа. След това отслабват контрола върху правителството, необходим за гарантиране на човешките права и върховенството на закона, например независима съдебна система, свободни медии и граждански организации. Дори установени демокрации са уязвими на такъв тип манипулации.“

Възходът на популистите в ЕС – заплаха за човешките права

Въпреки че е сред най-безопасните места за живот в света, Европейският съюз се сблъсква с нарушаване на основни права, става ясно от доклада на „Хюман райтс уоч“.

В много държави от Общността политици използват миграцията за създаване на страх и разделение в обществото, за да увеличат подкрепата си, въпреки че намалява броят на мигрантите, които пристигат в ЕС. В Италия, Унгария и Австрия, където популистки партии са част от управляващите коалиции, дебатът за миграцията доминира предизборните кампании, пише в доклада.

Дискриминацията срещу малцинствени групи се среща в много европейски държави. Престъпления, основани на расизъм, са извършени в държави като България, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Словакия, Испания и Обединененото кралство.

Отказът на няколко държави да ратифицират Истанбулската конвенция, която предвижда допълнителни мерки срещу дискриминацията по полов признак и насилието над жени, е цитиран като пример за неуспех в борбата срещу ограничаването на правата на жените. Докато в Ирландия след референдум бе приет закон за либерализиране на абортите, в Полша управляващите се опитват да наложат още по-строги ограничения върху прекъсването на нежелана бременност.

Сериозен проблем в ЕС са опитите на правителството във Варшава да наложи контрол върху съдебната система на страната. Това е причината Брюксел да започне наказателна процедура срещу Полша. Такава се води и срещу Унгария заради действията срещу неправителсвени организации. Специално място в доклада на „Хюмън райтс уоч“ е отделено на убийствата на журналисти в европейски страни през последната година – Дафне Каруана Галиция, Ян Куцияк и българката Виктория Маринова (която според властите не е убита заради работата си). Според правозащитната организация тези престъпления повдигат въпроса за защитата на свободата на словото в ЕС.

Западните Балкани не гарантират справедливост за военни престъпления

Балканските страни също не отбелязват прогрес в гарантирането на човешките права. В Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Косово основен проблем са висящите дела за военни престъпления.

Сараево, Загреб и Белград не гарантират защита на тъсещите убежище и им отказват достъп до процедурите за получаване на бежански статут, става ясно от доклада.

В Босна и Херцеговина и Косово дискриминацията на етническа основа е все още широко разпространена. Членове на малцинствени групи не бяха допуснати до участие в президентските избори в Босна през 2018 г.

Неразкритите случаи на насилие над журналисти в тези страни също са отбелязани като сериозна заплаха. В Сърбия случаите на заведени срещу журналисти дела се увеличават.

Русия

Руските власти все по-често се саморазправят с опозиционни активисти и критици.

Владимир Путин бе преизбран през март при липса на реална конкуренция и гаранции за честно провеждане на изборите, пише в доклада. Опозиционерът Алексей Навални бе арестуван и му бе отказано да участва във вота, въпреки решението на съда в Страсбург, че арестът му е противозаконен. Беше блокиран достъпът до някои чуждестранни медии.

Властите бяха принудени да признаят употребата на насилие в затворите след публикуването на видео, показващо мъчения на затворници. Медии съобщават за поне 50 такива случая, но едва няколко влизат в съда.

Не е проведено разследване на изтезанията над представители на ЛГБТ общността в Чечня през 2017 г.

Докладът на „Хюмън райтс уоч“ отбелязва успеха на антиправителствените протести в Армения, които доведоха до провеждане на демократични избори.

В Турция пък изборите, проведени в условията на извънредно положение, бетонираха властта на прзидента Реджеп Тайип Ердоган и новото държавно устройство на страната, която вече е президентска репулика с огроми правомощия на държавния глава.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG