Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руснаци протестираха срещу връщане на Курилските острови на Япония


Според организаторите протестиращите са били над 2000. Общинските власти са преброили не повече от 500.
Според организаторите протестиращите са били над 2000. Общинските власти са преброили не повече от 500.

Стотици руснаци протестираха срещу потенциално връщане на Курилските острови на Япония, съобщи радио „Свобода“. Демонстрациите се проведоха в Москва и други големи градове и бяха организирани от националистически организации.

„Споменаването на връщане на Курилските острови е акт на провокация“, заяви организаторът Игор Скурлатов от трибуната в Москва. „Днес връщаме Курилските острови, утре ще върнем Крим.“

В края на Втората световна война СССР отнема четирите най-южни Курилски острова от Япония. Спорът за тях е причината Москва и Токио да не сключат мирен договор след войната.

През ноември 2018 г. руският президент Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе се съгласиха да започнат преговори за решаване на конфликта на базата на съветско предложение от 1956 г. Според него двата по-гъстонаселени острова, на които има военни съоръжения, ще останат част от Русия, а другите два ще бъдат върнати на Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG