Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каракал в центъра на Пловдив. Защо хищникът е опасен


Животното е забелязано зад хотел "Марица" в Пловдив. Според потребители на фейсбук то има собственичка, която вече го е прибрала.
Животното е забелязано зад хотел "Марица" в Пловдив. Според потребители на фейсбук то има собственичка, която вече го е прибрала.

Бездомни котки се срещат зад всеки ъгъл в България и рядко правят впечатление. Ами ако котката е дива?

В понеделник сутрин в Пловдив беше забелязан каракал – дива котка, подобна на рис. Животното се е разхождало свободно в центъра на града.

Каракалът е дива котка и като всички диви котки е забранен за отглеждане в домашни условия от Закона за защита на животните, коментират специалисти.

„Отглеждането на каракали е абсолютно забранено. За мен е необяснимо защо това животно все още не е конфискувано“, коментира пред „Свободна Европа“ Явор Гечев от фондация „Четири лапи“.

Възрастният мъжки каракал може да достигне до 20 кг., а женският – до 13 кг. Това прави животното потенциално опасно за хора и домашни любимци.

„Независимо колко е опитомено, животното си остава хищник, и може да представлява опасност – казва още Явор Гечев. Това няма как да се предвиди и не е виновно животното, защото когато огладнее, хищническият инстинкт ще се събуди много лесно в него. Неслучайно законът забранява отглеждането на диви котки. Това е съвсем целенасочено, за да се гарантира живота и здравето на хората и на животните.“

Единствeната възможност за отглеждане на диви котки, предвидена от закона, е в в зоопарк или в спасителен център. Според коментари в социалните мрежи обаче хищникът има собственичка, от която очевидно е избягал, и не за пръв път се появява в центъра на общественото внимание.

Каракалът е забелязван в Пловдив и преди, а в края на миналата година е видян и на Летище София. Тогава фондация „Четири лапи“ подава сигнал до Министерството на околната среда и водите. Отговор все още няма.

„Повечето каракали в България са от развъдници в Русия. Те не са диво уловени, но въпреки всичко имат своите особености и биха могли да представляват опасност“, казва д-р Мила Бобадова от ветерината клиника „Добро хрумване“.

При нарушения по чл. 21 от Закона за защита на животните се придвижда конфискация на животното, настаняване в зоопарк и глоба за собственика. Ако видът е защитен, може да се стигне до наказателно производство и до присъда, разяснява още Явор Гечев. Според д-р Бобадова инцидентът попада в компетентността на Регионалните инпекции по околната среда и водите (РИОСВ).

Попитани от „Свободна Европа“ от РИОСВ-Пловдив обаче заявиха, че инцидентът не попада в тяхната компетентност. До момента не е получен отговор от район „Северен“ на община Пловдив.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG