Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде е празненството?


Председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на среща за Източното партньорство през 2017.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на среща за Източното партньорство през 2017.

Всяка година Европейският съюз решава да отбележи една или две годишнини, за да подчертае, че въпреки критиките към организацията, тя има сериозни постижения.

По-рано тази година Брюксел отпразнува 20 години от въвеждането на еврото с речи и дебати в Европейския парламент. Посланието бе ясно: общата валута остава.

По-късно тази година ЕС ще отбележи 40 години от първите преки избори за Европейски парламент. Има обаче и друг юбилей, който ЕС изглежда иска да скрие под килима колкото се може по-бързо – десетата годишнина на Източното партньорство.

Иронията е, че има основания да се твърди, че това е един от малкото успешни проекти във външната политика на ЕС, откакто организацията започна да се превръща в по-сериозен играч в тази сфера. За сравнение, неговият южен братовчед, Средиземноморският съюз, който бе създаден почти по същото време, няма с какво друго да се похвали, освен с хубавия си офис в Барселона.

Източното партньорство постигна истински напредък в последните години - споразумения за асоцииране и договори за свободна търговия с Грузия, Молдова и Украйна, отпадане на визите за гражданите за трите държави, по-близко сътрудничество с Армения и скорошно подобно развитие с Азербайджан. Като добавим и петте срещи с участие на най-високо равнище, излиза, че си заслужава ЕС да отпразнува тази годишнина подобаващо. През 2019 трябваше да има шеста среща, десет години след поставянето на началото в Прага и две години след последната среща в Брюксел, каквато е досегашната практика на Източното партньорство.

Но да не бързаме

За тази година бе планирана среща, но никой не прояви особен интерес. Ротационният председател на ЕС, Румъния, ще е домакин на среща в Сибиу през май, която трябва да очертае бъдещето на ЕС след Брекзит, и не изгаря от желание да прави и друго събитие. Следващият председател на ЕС, Финландия, иска да има „икономично председателство“, без помпозност и големи събития. Освен това, наесен цялата Европейска комисия и председателят на Европейския съвет ще бъдат сменени, което означава, че повечето страни ще отделят времето си да лобират за по-добри места в институциите.

Вместо това се заговори за специално събитие в Швеция. Това е логично, защото страната е един от създателите на партньорството заедно с Полша, но парламентарните избори наесен и последващото създаване на правителство в Стокхолм правят това невъзможно. Освен това, официални лица ми казаха, че ще е странно да се проведе среща в страна, която не председателства съюза. А и нито една източна страна-членка не желае да домакинства такова събитие, защото на изток искат целият ЕС да поеме отговорност за партньорството, а не само страните, които граничат с партньорите.

Вместо това ще има т.нар. „конференция на високо равнище“ за Източното партньорство в Брюксел на 14 май. Тя е сбутана между срещата в Сибиу и европейските избори. Ще се проведе ден след Съвета по външна политика на ЕС и надеждата е, че някои външни министри ще останат още една нощ. Не е ясно и кой ще дойде от името на шестте източни партньора. Ако някога сме се питали колко много ЕС се интересува от източните си съседи през 2019, отговорът е пред очите ни.

XS
SM
MD
LG