Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари


Обвинението е за финансови операции с пари, присвоени от фалиралата КТБ.
Обвинението е за финансови операции с пари, присвоени от фалиралата КТБ.

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на депутатката от БСП Елена Йончева за пране на пари, съобщи БТА. Държавното обвинение твърди, че тя е знаела, че изпира пари, които са били източени от фалиралата КТБ.

През 2012 година Йончева е създала заедно с офшорната фирма „Далий Трейдинг“ дружеството „Офроуд“ ООД. След това „Далий Трейдинг“ е внесла над 650 000 лева от КТБ по сметки, които само Йончева имала право да управлява.

За да има успех делото, държавното обвинение трябва да докаже, че Йончева е знаела или поне предполагала престъпен произход на парите, които й дава съдружникът й „Далий Трейдинг“.

Разследването започна след сигнал от депутата от ГЕРБ Делян Добрев. През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Йончева и още петима депутати. Тя доброволно се отказа от него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG