Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хореография на доклад. Как танцът помага на ЛГБТ в Чечня


Хореография на доклад. Как танцът помага на ЛГБТ в Чечня
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Документален балет. Това си представил Коста Каракашян, когато прочел за изтезанията на хората ЛГБТ в Чечня. Той вече учел танцово изкуство в Колумбийския университет, така че измислил историята на родния си език - езикът на танца.

"На първо място аз съм член на ЛГБТ общността" - казва Каракашян, който определя историите, които е научил, като "ужасяващи". "Исках да направя нещо, което да помогне, но също и да даде гласност на точно тези лични истории от Чечня. С танц и емоция се надявах хората да се ангажират малко повече с тях", добавя той.

Във филма му актьори четат зад кадър това, което разказват хората ЛГБТ от Чечня. Към звука от думите е добавен звук от синтезатор. Когато ги смесили, получили не точно музика, а звукова среда, върху която Каракашиян започнал да танцува.

Всичките реплики във филма са взети дословно от един доклад на руската ЛГБТ мрежа, в която 33 души анонимно разказват как са били измъчвани.

"Заедно с композитора ми Джуд Икърс записахме тези реплики и създадохме така наречения саундтрак към филма, който има музика, но не е музикален фон", казва Каракашиян.

Снимките са проведени в изоставен склад в Бруклин. Крайният резултат е 6-минутна хореография на десетки страници доклад. Нов език, на който може да се говори за Чечня.
XS
SM
MD
LG